Ekonomski pad

Ekonomista Florin Aliu kazao je da će cijene nastaviti da rastu, sve dok traje sukob u Ukrajini i dodao da bi Vlada Kosova trebalo da reaguje posebnim mjerama, prenosi Koha.

Aliu je rekao da je sada došlo do ekonomskog pada i rasta cijena, što nije viđeno od 1970. godine i da je najbolji način da se ova kriza prevaziđe, smanjenje PDV na osnovne proizvode i uvođenje kupona. 

"Imaćemo ekonomski sunovrat, ali i rast cijena, iskustvo kakvo nije bilo od 1970. godine, jer kada dođe do ekonomskog pada obično dolazi i do pada cijena jer pada kupovna moć. Međutim, prvi put ćemo imati i ekonomski pad i rast cijena. Najveći rizik je u realnoj ekonomiji zbog gasa i nafte koji lančano utiču na cijne ostalih proizvoda. Imamo veliku dijasporu u EU, a Evropa trpi najveće posljedice ove krize. Ako dođe do ekonomskog pada, doći će do povećanja nezaposlenosti unutar EU i rasta cijena. Ostaje da se vidi kako će ovaj rat ići, ali ako se nastavi imaćemo još više poskupljenja. Najveći rizik je da pređemo na nivo inflacije iznad šest ili sedam odsto, onda ćemo imati problema da ga zaustavimo", rekao je.

Aliu je za KTV kazao da su kuponi jedini način da se to spriječi, inače će rizik biti još veći kada cijene nastave da rastu.

"Ljudi koji dobiju te kupone kupovaće na pijacama, a prodavci će ih pretvarati u novac kasnije. To je jedini način da stimulišemo tržište, u suprotnom nećemo moći da održimo cijene. Rizik je visok kada cijene rastu i vrlo lako možemo ući u ekonomsku krizu", zaključio je Aliu.