Nema konkretnih radnji

Bekim Blakaj iz Fonda za humanitarno pravo rekao je da se tužba za genocid protiv Srbije koristi za političku upotrebu na Kosovu, jer nema konkretnih radnji.

Blakaj je rekao da sve dokaze treba prikupiti, a zatim da se konsultuju stručnjaci, ukoliko su dokazi odgovarajući za tužbu. On dodaje da treba uzeti u obzir i iskustva Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koje su izgubile nakon što su tužile Srbiju za genocid.

„Prošlost mora biti dokumentovana, svi zločini koji su počinjeni tokom rata na Kosovu moraju biti dokumentovani. To je primarno. Onda će iz analize ovih dokaza koji bi bili prikupljeni proizaći da li ima dovoljno materijala za genocid ili ne. Ali pogrešan je pristup ako deklarativno svaki visoki predstavnik, nosilac institucija, od vremena bivšeg predsjednika Thaçija, ali i ove vlade – stalno spominje podnošenja tužbe. Prošle su godine, a akcije nema. Ovo je bolno. Mislim da to ima veze sa političkom promocijom i koristi se kao neka vrsta političkog instrumenta, ali akcije izostaju. Ne treba prejudicirati kakvi će biti nalazi. Veoma je važno da ih dokumentujete. Kada su svi dokazi dokumentovani i prikupljeni, kada sve to imate na stolu, okupite stručnjake i procenjujete da li imate dovoljno dokaza. Izlišno je da se kaže da se mora preduzeti akcija, procesuiraju ratni zločini i zločine protiv čovječnosti. Ako se insistira na tome da se to spominje i da je svrha da se dođe do ove tužbe, savjetujem institucijama da budu oprezne jer postoje iskustva iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske koje su tužile Srbiju i obe su pale. Srbija se takođe suprotstavila Hrvatskoj zbog genocida, što je takođe propalo. Dakle, treba analizirati iskustva drugih“, rekao je Blakaj u „60 minuta“ na KTV-u.