Nema razloga za zabrinutost

Bivši ambasador Kosova u Sjedinjenim Američkim Državama Avni Spahiu istakao je, povodom krize u Ukrajini, da je Kosovo čvrsto vezano za Zapad i u smislu bezbjednosnih garancija i da nema razloga za zabrinutost, prenosi Koha.

Spahiu je dodao da Kosovo čak treba da iskoristi trenutnu situaciju tako što će ostvariti veći kontakt sa strukturama NATO.

"Moramo da iskoristimo ovu situaciju da budemo sigurniji u avanture koje Putin može da preduzme u ovom dijelu Evrope. Moramo da imamo što veći kontakt sa NATO strukturama, sa međunarodnom zajednicom i da jasno izrazimo zabrinutost šta bi moglo da se desi u regionu i ko će nas zaštititi i biti što bliže tim strukturama. Mislim da smo deo zapadne, evroatlantske bezbjednosne mreže, tako da nemamo razloga da previše brinemo o situaciji, ali moramo da izrazimo zabrinutost", rekao je Spahiu u emisiji "60 minuta" na KTV.

Spahiu je ocjenio da priznavanjem nezavisnosti teritorija Donjecka i Luganska, koje kontrolišu separatisti, Rusija vrši aneksiju i dodao da to što Rusija radi nije ništa drugo do "flagrantna invazija ili agresija suprotna pravilima međunarodnog prava".

"Rusija ih je ranije okupirala uz pomoć ruskog stanovništva i pomogla im da se otcjepe, sada je da, navodno zaštiti svoje sunarodnike u ovim krajevima, uvela svoje trupe. Po meni, imamo posla sa aneksijom. To je potpuna invazija, flagrantna agresija suprotna pravilima međunarodnog prava", rekao je Spahiu.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore