Specijalni sud

U Specijalnom sutra bi trebalo da se održi novo saslušanje na suđenju nekadašnjim liderima OVK, a očekuje se da će se voditi burna rasprava budući da je Tužilaštvo, na osnovu broja svjedoka, tražilo 1.863 sati za iznošenje dokaza pred sudom, odnosno između 9 i 11 godina, prenosi Lajmi.

U pismu koje je advokat Kadrija Veselija Ben Emerson uputio sudu, a u koje je Lajmi imao uvid, on ističe veliku zabrinutost zbog toga i skreće pažnju sudiji na procjenjeno trajanje suđenja.

"Tužilaštvo je navelo da mu je potrebno ukupno 1.863 sata za izvođenje dokaza. Da bi ovu tvrdnju vratila na razmatranje, odbrana je navela dva primjera iz sličnih slučajeva sa mnogim haškim optuženicima", napisao je Emerson i kao primjere naveo suđenje Jadranku Prliću za koga je traženo 296 sati za izvođenje dokaza, odnosno oko godina i devet mjeseci i slučaj Milana Milutinovića za koga je traženo 166 sati, odnosno 10 mjeseci za izvođenje dokaza.

On je istakao da bi, ukoliko se bude slijedio isti model održavanja saslušanja, samo izvođenje dokaza Tužilaštva trajalo između 9 i 11 godina.

"Ako se izvodi do stepena sličnog Šainoviću i Milutinoviću, onda bi predmet Tužilaštva trajao 112 mjeseci, odnosno preko 9 godina", rekao je Emerson i dodao da tako dugotrajno suđenje ni na koji način neće služiti interesima pravde i nijedne strane u ovom slučaju.

Dodaje da takvo produženo suđenje ni na koji način neće služiti interesu pravde ni jedne strane ni ovog suda.

"Najjednostavniji slučaj tužilaštva imao bi pozitivan uticaj na sve aspekte ovog slučaja i u interesu je svih strana", naveo je Emerson u pismu.
 
Izvor: Lajmi.net/Kosovoonline