Posvećen ustavnosti i zakonitosti

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da je spreman da otputuje u Brisel na dijalog kad god ga pozove visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Joseph Borell, a kako je naveo "za sve zahtjeve kosovskih Srba, on je njihov premijer", prenosi Reporteri.

Povodom Zajednice opština sa srpskom većinom, Kurti je na konferenciji za medije rekao da je ona u suprotnosti sa Ustavom Kosova i da na Kosovu nema potrebe za Zajednicom koja povećava tenzije i narušava odnose.

„Vjerujem da je Srbima na Kosovu, kao i Albancima, Turcima, Bošnjacima, Romima, Egipćanima, Aškalijama, svim građanima, potrebna pravda na dijelu a ne udruženja koja podižu tenzije, remete naše odnose i usrećuju nekoga u Beogradu. Formiranje ZSO nikada nije bio zahtjev kosovskih Srba. Oni žele pravdu i zaposlenje. Potrebno je razlikovati zahtjeve koji dolaze odozdo i koji imaju demokratski i socijalni karakter, od zahtjeva koji dolaze odozgo i koji imaju nedemokratski i hegemonistički karakter", rekao je Kurti.

Kurti je dodao da je Vlada Kosova posvećena da se ustavnost i zakonitost poštuje i u potpunosti sprovodi na cijeloj teritoriji Kosova.

"Za sve zahtjeve kosovskih Srba, ja sam njihov premijer", poručio je Kurti.

On je istakao da dijalog treba da bude principijelan i izbalansiran.

„Želimo dijalog za dogovor, a ne dijalog za dijalog. To znači da sporazumi o našim odnosima sa Srbijom definitivno treba da budu usredsređeni na međusobno priznanje. To je jasan, precizan i dobar put za koji smo, naravno, izrazili svoje stavove, ali i konstruktivan pristup“, rekao je Kurti na konferenciji za medije.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri