Nesposobnost vladanja

Poslanici Skupštine Kosova dana na sjednici raspravljaju i o poskupljenju struje, a poslanik Demokratskog saveza Kosova Arben Gashi optužio je premijera Albina Kurtija da je Kosovo pretvorio u cirkus mraka, pokazujući nesposobnost vladanja, prenosi Koha.

Gashi je dodao da je premijer Albin Kurti postao “političar akrobata”.

"Građani Kosova suočeni su sa izuzetnom krizom, sa poskupljenjem struje za oko 300 odsto. Prije godinu dana ovaj premijer se projektovao kao politički mag koji će promjeniti i svjetski poredak. Imao je utisak da ga svijet čeka, a sada, kada je prošlo godinu dana, nije se ni pretvorio u svjetskog političara, već se pretvorio u političara koji u suštini samo donosi probleme svojoj zemlji", rekao je Gashi u Skupštini.

Kritike aktuelnoj vlasti uputila je i PDK, koja zahtjeva da se ne prihvati izvještaj Regulatorne kancelarije za energetiku o novim tarifama, a poslanik te stranke Ferat Shala rekao je da izvještaj te kancelarije ne predviđa tarifno rješenje za sjever Kosova i da vlada ne bi trebalo da dozvoli da se milioni eura slivaju na sjever.

"Mi ćemo se protiviti ovom izvještaju i mi smo za otvorenu debatu koja ovaj izvještaj vraća na nulu", rekao je Shala.

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri rekao je da će građanin Kosova plaćati četiri puta veći račun za struju i da će sa tarifom koju traži Regualtorna kancelarija za energetiku davati više za struju nego građani u Italiji.

"Skupština počinje proljećno zasjedanje sa energetskom situacijom koja je u opasnosti da zemlju, vladu i građane dovede u potpuni bankrot. Uzmimo region kao primjer. Sjeverna Makedonija je poskupila energiju za samo devet odsto, Albanija je vrlo rano počela da rješava energetsku krizu, dok Kosovo plaća 0,21 euro po kilovat satu, euro više plaća Britanija, a plaća više od Italije", rekao je Tahiri i optužio Pokret Samoopredjeljenje da ne vodi ljevičarsku politiku.

Šefica poslaničke grupe Pokreta Samoopredjeljenje Mimoza Kusari-Lila je na sjednici parlamenta rekla da se aktuelna vlada ne može kriviti za energetsku situaciju na Kosovu i da je odgovornost na prethodnim vladama.

"Nedostatak odluka tokom godina, posebno u energetskom sektoru, danas se osjeća više nego ikada. Koliko god mi htjeli ili htjeli da fakturišemo ovu energetsku situaciju, Vlada treba da se osvrne na okolnosti izostanka odlučivanja koje je imalo ranije šest vlada", rekla je Kusari-Lila.

Ona je navela da su domaćinstva uključila grijanje na struju zbog niske cijene, i to zbog ukidanja blok-tarifa i poručila da je vraćanje blok tarifa neizbježno.

"Zbog toga je neminovnost vraćanje blok tarifa koje su uklonjene 2017. godine, uz vraćanje navike štednje i podzanja svijesti potrošača o uštedi energije", rekla je Kusari-Lila.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore