Zabuna i kritike

Prijedlog Regulatornog ureda za energiju (RUE) na Kosovu da se povećaju tarifne cijene električne energije, izazvao je zabunu i kritike.

Građani Prištine u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE) navode da ne znaju za koliko će tačno poskupeti struja, napominjući da su im i sada računi za utrošenu električnu energiju visoki.

Halim Haxholli, penzioner iz Prištine, je poslednji račun za struju platio 109 evra.

"Ne možeš da priuštiš, niko sebi ne može da da priušti ovo poskupljenje, bez obzira kakva je situacija“, ističe Haxholli.

Faik Tenezhdolli je poslednji račun za struju platio 120 evra. I on poručuje da ne može da priušti poskupljenje električne energije.

"Nijedan parametar ne ide u prilog povećanju cene struje. Ovaj narod je stisnut sa svih strana. Obećavaju da do aprila neće biti povećanja cena i ako to urade blok tarifama, onda samo štete narodu“, kaže TTenezhdolli.

Na osnovu računa za struju, Haxholi i Tenezhdolli će biti u kategoriji građana za koje je Regulatorna ured za energiju predložila povećanje cena struje.

Ko će plaćati više?

Kako bi pojednostavio predlog za povećanje električne energije, Regulatorni ured za energiju je potrošače podelio u pet kategorija: A, B, C, D, E.

Za one koji su u A kategoriji, odnosno oni koji troše 300 kilovata mesečno, račun za struju bi u ovom trenutku trebao da iznosi 18,87 evra. Predlog RUE je da se računi za struju za ovu kategoriju povećaju na 20,40 evra, međutim uz subvencije Vlade Kosova, račun će ipak ostati nepromenjen.

Oni građani koji spadaju u B kategoriju, odnosno svi oni koji troše 450 kilovata struje mesečno, plaćaju račun u iznosu od 27,37 evra. RUE je predložio da se računi za B kategoriju povećaju na 29,66 evra, ali uz vladine subvencije ostaće isti.

U kategoriji C su svi oni koji troše 600 kilovata mesečno i njihovi računi iznose 35,86 evra a RUE je predložio da se povećaju na 38,92 evra. Ipak i računi iz ove kategorije će ostati nepromenjeni uz subvencije Vlade.

D kategorija podrazumeva potrošnju od 800 kilovata mesečno i građani za tu količinu utrošene električne energije plaćaju 47,19 eura. RUE je predložio da se računi iz ove kategorije povećaju na 74,17 evra ali će, uz subvencije Vlade, iznositi 59,50 eura.

U kategoriji E su oni koji potroše 1000 kilovata na mesečnom nivou. Njihovi računi iznose 58,52 evra a predloženo je da se povećaju na 109,42 eura. Uz subvencije Vlade, potrošači iz E kategorije će račun za struju plaćati 83,14 eura.

Kako se navodi u izveštaju o konsultacijama RUE o vanrednom preispitivanju tarifa za električnu energiju, poskupljenje će pogoditi potrošače iz dve kategorije, D i E, odnosno one građane Kosova koji troše više od 800 i 1.000 kilovata.

Za one iz D kategorije, koji troše 800 kilovata električne energije, računi bi trebalo da budu uvećani za oko 12 evra, dok će oni iz E kategorije, koji mesečno troše 1.000 kilovata, plaćati oko 24 eura više.

Vlada Kosova je izdvojila 75 miliona evra kako bi ublažila poskupljenje struje. Ove subvencije se odnose i na preduzeća jer bi, kako je saopšteno iz Vlade, uvećanje računa za privrednike negativno uticalo na ekonomiju.

"Povećanje tarifa ne utiče na poslovanje. Na ovaj način je ograničena mogućnost poskupljenja cena proizvoda i usluga koje nude naši privrednici“, rekao je premijer Albin Kurti.

Državne subvencije će biti korišćene u narednih godinu dana.

Ukoliko se usvoji predlog Regulatornog ureda za energiju, uvećani računi za struju bi mogli da počnu da stižu već od 1. februara 2022. godine, a ponovno redovno razmatranje tarifa se očekuje u martu 2023. godine.

U kojoj je fazi predlog RUE?

Regulatorni ured za energiju je 17. januara predložio povećanje cena električne energije zbog poskupljenja struje na evropskom tržištu, što je uticalo na cene uvoza.

RUE je napomenuo da je tokom 2021. godine došlo do značajnog povećanja potražnje električne energije – zbog čega je bila ugroženo i sigurno snabdevanje strujom.

Predlog RUE trenutno je u fazi javne rasprave, odnosno pozvani su svi, uključujući i građane Kosova, da dostave komentare, ispravke ili protivargumente.

Faza javne rasprave će trajati do 28. januara 2022. godine.

Potom Regulatorni ured za energiju treba da uskladi svoj predlog sa primljenim komentarima i da donese konačnu odluku.

Ukoliko predlog bude odobren takav kakav jeste, februarski računi za struju će biti uvećani.

Syla: Ne treba izdvajati preduzeća

Ekspert u oblasti energetike na Kosovu Lulzim Syla smatra da uvođenje takozvane blok tarife može pozitivno da utiče na prevazilaženje energetske krize, odnosno da se ne ugrozi sigurno snabdevanje strujom.

Ipak, Syla ocenjuje da predlog za povećanje tarifa treba da obuhvati i preduzeća, a ne samo kućna domaćinstva.

"Možda bi trebala da se otvori rasprava sa privrednicima, pa da se deo tereta ovih troškova prebaci na uvećanje cena električne energije za privrednike, jer i pored ekonomske situacije koju imamo, struja će privrednicima biti jeftinija. Poskupljenje za preduzeća, ma koliko malo bilo, dovelo bi do ravnoteže tog finansijskog tereta za građane“, kaže Syla.

Navodi i da bi Regulatorni ured za energiju trebao da pruži dodatna pojašnjenja i informacije oko predloga za poskupljenje struje.

Napominje da bi ovaj ured ali i Vlada trebali da budu precizniji, jer svako poskupljenje utiče na građane.

"Blok tarife su dobar mehanizam u ovakvoj situaciji, u kojoj je Kosovo, ali ne mora da budu 100 odsto uvećane... Treba da se vidi i koji konkretan uticaj će imati ovih 75 miliona evra, koje je Vlada predložila kao podršku određenoj grupi potrošača, na koje će uticati nova blok tarifa. To znači da su nam potrebna dodatna pojašnjenja, kako od RUE tako i od Vlade Kosova“, napominje Syla.

Blok tarife su na Kosovu postojale u period od 2006. do 2017. godine.

Struja je bila skuplja za one koji su trošili više od 600 kilovata električne energije mesečno.

Regulatorni ured za energiju je blok tarife ukinuo pre oko pet godina.