Alarm

Broj ubistava na Kosovu je zabrinjavajući, a ubistvo četrdesetosmogodišnje žene u srijedu u Skenderaju, posljednje je u nizu, prenosi Telegrafi.

Na porast ubistava sa zabrinutošću gledaju stručnjaci za bezbjednost na Kosovu.

Prema statistici Policije Kosova, do avgusta prošle godine izvršeno je ukupno 19 ubistava, od kojih se 12 smatra teškim ubistvima.

Najviše ubistava bilo je u prvih šest mjeseci 2020. godine, gdje je izvršeno 27 ubistava.

Prema riječima stručnjaka za bezbjednost Bedri Elezija, broj ubistava na Kosovu je visok u poređenju sa brojem stanovnika.

"Upoređujući to sa evropskim ili sa zemljama u regionu ovo je veliki broj ubistava, posebno nerješenih predmeta. Još uvijek možemo da imamo ubistva u bezbjednosno najrazvijenijim zemljama, ali imamo ubistva jer su to stvari koje ne mogu biti kontrolisani institucijama, ali pitanje njihovog hapšenja, privođenja pravdi, okončanja procesa izricanja kazne, to je problem koji zabrinjava građane", rekao je Elezi.

Slilčan je stav još jednog stručnjaka za bezbjednost Fadila Kajtazija koji je zabrinut zbog povećanja broja ubistava tokom pljački.

"Posljednjih godina imamo porast slučajeva ubistava po raznim pitanjima, uključujući i pljačku. To je nešto novo što se do sada nije dešavalo na Kosovu. Ovo je alarm, zabrinutost da bezbjednosni sistem na Kosovu treba da se preispita i vidi u čemu zaostaje", rekao je Kajtazi.

Prema Krivičnom zakoniku Kosova, kazna za ubistvo je najmanje pet godina.

Za djelo "teško ubistvo", propisane su kazne od najmanje 10 godina do doživotne robije.