Predsjednica Kosova

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je nakon današnjeg sastanka sa hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem, da Berlinski proces ostaje ključan za Kosovo u pogledu regionalne saradnje i da "Otvoreni Balkan" krši principe inkluzivnosti i ravnopravnosti, prenosi Gazeta express.

"Ova inicijativa koja je pokrenuta u Novom Sadu, a nazvana je 'mini Šengen', u stvari je prekršila dva principa, princip inkluzivnosti, jer nije obuhvatila sve zemlje Zapadnog Balkana i princip jednakog tretmana. Insistiramo da se regionalna saradnja nastavi u okviru Berlinskog procesa, koji predvodi Njemačka i koji ima za cilj da gurne naše zemlje ka Evropskoj uniji. Kosovo je jasno stavilo do znanja da je jedina alternativa Berlinski proces, gdje je važio princip inkluzije i ravnopravnosti", rekla je Osmani na zajedničkoj konferenciji za medije.

Osmani je dodala da  sve dok Srbija vodi inicijativu "Otvoreni Balkan" i ne priznaje Kosovo, ne može se očekivati da će "Vučić imati dobre namjere".

"Sve dok Srbija ima ključnu ulogu u ovoj inicijativi i ne priznaje Kosovo, ne možemo očekivati od predsjednika Vučića da ima dobre namjere za Kosovo, jer militarizacija Srbije koja je u toku pokazuje da postoje destabilizujuće tendencije u regionu. Kada Srbija odustane od destabilizujuće tendencije prema regionu i onog trenutka kada prizna Kosovo, onda se može ozbiljno shvatiti Vučićeva izjavu da je zainteresovan za regionalnu saradnju. S jedne strane govori o regionalnoj saradnji, s druge strane blokira naše građane, postavlja agente BIA da ih saslušavaju, teroriše građane koji prelaze granicu i radi upravo suprotno od onoga za šta se zalaže u inicijativi 'Otvoreni Balkan'", rekla je ona.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express