Zahvaljujući ulaganjima

Služba Kliničke i Univerzitetske bolnice Kosova (UBKCK) za devet mjeseci uštedela je više od million i po eura za snabdjevanje kiseonikom, prenosi Kosovo press.

Kako se navodi u saopštenju, uštede su omogućene zahvaljujući ulaganjima u UBKCK i opšte bolnice za ugradnju rezervoara za kiseonik, omogućavanje snabdjevanja tečnim kiseonikom i uklanjanje iz upotrebe boca sa kiseonikom koje su iziskivale mnogo veće troškove.

Dodaje se da je snabdjevanje bilo otežano, posebno u opštim bolnicama koje nisu imale rezervoare za snabdjevanje tečnim kiseonikom.

Kako je saopšteno, iz analize troškova tečnog kiseonika od januara do septembra proizlazi da se samo u opštim bolnicama potroši oko 900.000 litara kiseonika, što je u novcu oko 400.000 eura.

"Da se nisu postavili krio-tankovi, UBKSK bi potrošio oko dva miliona eura na boce sa gasnim kiseonikom, odnosno samo za devet mjeseci u opštim bolnicama, ne računajući UKCK, tako da je ušteda veća od million i po eura za zalihe kiseonika", piše u saopštenju.

Takođe, uštede su omogućene zahvaljujući proširenju centralnog kiseonika u sobama pacijenata u UKCK, kao i u opštim bolnicama. UBKSK je ugradio rezervoare za snabdjevanje tečnim kiseonikom u svim opštim bolnicama, dok je povećao kapacitet i u UKCK, kaže se u saopštenju.

Od kapaciteta od 20 tona koji je imao u UKCK već ima 35 tona, dok u opštim bolnicama koje uopšte nisu imale, sada postoji kapacitet za snabdjevanje 55 tona tečnog kiseonika.

Izvor: Kosovo Online/Kosovapress