Portparol KEDS-a

Kosovska kompanija za distribuciju električne energije na Kosovu (KEDS) saopštila je da se, za sada, na Kosovu proizvodi dovoljno struje, ali da će tokom zime biti problema, prenosi Reporteri.

KEDS je najavio da će zatražiti ponovno uvođenje skuplje tarife za električnu energiju. U odnosu na isti period prošle godine, kako navode, cijena jednog megavata struje je pet puta veća.

U posljednjih nekoliko dana Energetska korporacija Kosova proizvodi dovoljno struje da pokrije potrebe potrošača na Kosovu, ali se ne može predvidjeti koliko će to trajati.

Portparol KEDS Viktor Buzhala upozorio je na veoma tešku zimu u energetskom smislu.

„Biće veoma teško, cijene su već dostigle maksimum, ući ćemo u veoma tešku zimu, zatražićemo od RUE tarifu za skupu struju“, rekao je Buzhala.

Buzhala je rekao da su na Kosovu, posebno u vanrednim situacijama u globalnim krizama, svi odgovorni za snabdjevanje energijom.

"KESCO nije odgovoran, sve institucije moraju da se udruže, pa čak i građani moraju da budu kooperativni da bi prošli ovu krizu", naveo je on.

Dardan Abazi, iz Instituta za razvojnu politiku, naveo je da će restrikcije struje biti neizbježne tokom zime.

"KESCO ima obavezu, može i treba da snabdjeva tržište energijom 24 sata. Cijena struje će tokom zime biti veoma visoka,a onda tražiti povećanje tarifa, pa je odgovornost na KESCO. Ali je država odlučila da kada uvozne cijene budu nepristupačne, to bude plaćeno u gotovini, a ne kroz račune za struju“, rekao je Abazi.

KESCO je krajem avgusta zatražio od Regulatorne kancelarije za energetiku povećanje cijene električne energije, ali ova odluka još nije doneta.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri