Kovid-19

Premijer Kosova Albin Kurti razgovarao je jučer sa pomoćnicom generalnog sekretara UN, administrativnom pomoćnicom UNDP i direktorkom Regionalne kancelarije UNDP za Evropu Mirjanom Špoljarić Eger o kovid-19 i vakcinaciji, prenosi Reporteri.

Govoreći o planu vakcinacije, Kurti je istakao visok procenat vakcinisanih građana iznad 16 godina i oko 60 odsto vakcinisanih sa dvije doze, što, kako je rekao, Kosovo čini liderom na Zapadnom Balkanu, saopšteno je iz Vlade.

„Paket za oporavak privrede, koji iznosi šest odsto bruto domaćeg proizvoda, osmislili smo kako bismo podržali one koji su ostali bez posla tokom pandemije, sačuvali radna mjesta, domaću proizvodnju, povećali izvoz, podržali porodice, zdravstvene radnike i pripadnike policije“, rekao je Kurti.

Istakao je da se usljed pandemije pokazala potreba za bržom digitalizacijom škola i da Vlada namjerava da iskoristi digitalizaciju kao podsticaj za unapređenje javne uprave, obrazovnog sistema, zdravstvenog sektora, pravosudnog sistema i svih drugih oblasti vlasti.

Špoljarić Eger je istakla posvećenost UNDP da podrži razvojnu reformu Kosova, uključujući jačanje vladavine prava, borbu protiv korupcije, suzbijanje zagađenja vazduha, dekarbonizaciju privrede, prelazak na obnovljive izvore energije, povećanje efikasnosti i subvencija za fosilna goriva, kao i podršku na suzbijanju pandemije kovid -19.

Kurti je pohvalio podršku UNDP-a u izgradnji kapaciteta i ekspertsku pomoć u razvoju strategije sajber bezbjednosti.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri