Protjerivanje i iseljavanje građana Prištine

Dušku Arsiću koji je 8. decembra uhapšen na graničnom prelazu Jarinje na sjeveru Kosova zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva određen je jednomjesečni pritvor.

To je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdila njegova advokatica Jovana Filipović uz objašnjenje da se Arsić tereti da je u periodu od janura do juna 1999. godine učestvovao u nasilnom protjerivanju i iseljavanju građana Prištine i okoline, te da je zaustavio jedno maloljetno lice i zajedno sa drugim pravojnim formacijama počeo da maltretira to lice, koje i danas zbog toga trpi posljedice.

Prethodno je 9. decembra Specijalno tužilaštvo saopštilo da je na sjeveru Kosova uhapšena jedna osoba sa inicijalima D.A. zbog sumnje da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva ali nisu pruženi nikakvi dodatni detalji zbog “osjetljivosti slučajeva”.

Advokatica Jovana Filipović kaže da je Duško Arsić porijeklom iz Matičana, predgrađa Prištine, a da je nakon rata na Kosovu živeo u Kraljevu u Srbiji.

Ona napominje da je Arsić i ranije dolazio na Kosovo a da je prije nedjelju dana “prošao procedure za dobijanje kosovskog državljanstva”.