Zabrinjavajuće

U posljednjih pet godina na Kosovu su se dogodila 154 ubistva, a samo tokom ove godine 19, od kojih se čak 12 smatra teškim ubistvima, piše Reporteri.

Policija Kosova navodi da su slučajevi ubistava generalno zabrinjavajući i uzrokovani su različitim razlozima, a odluke o takvim slučajevima i izricanje kazni su u nadležnosti pravosuđa.

"U 2016. godini bilo je 30 ubistava - 14 ubistava i 16 teških ubistava. U 2017. godini bila su 24 teška ubistva. U 2018. godini izvršena su 34 ubistva - 22 ubistva i 12 teških ubistava. U 2019. godini izvršeno je 20 ubistava - 8 se smatra samo ubistvima, a 12 teškim. U 2020. godini izvršeno je 27 ubistava - 12 ubrojanih ubistava i 15 teških ubistava“, navodi se u saopštenju policije.

Policija tvrdi da su neki slučajevi ubistava rasvjetljeni, ali su neki slučajevi još pod istragom i policija u saradnji sa Tužilaštvom nastavlja da se bavi njima.

"Kontinuirano preduzimamo konkretne akcije na prevenciji bilo kroz policijske operacije za oduzimanje nelegalnog oružja ili kroz različite kampanje za podizanje svijesti o svim nezakonitim radnjama koje mogu direktno ili indirektno uticati na ugrožavanje opšte bezbjednosti ili koje mogu dovesti do izvršenja ovakvih radnji", poručuju iz Policije Kosova.

Dodaje se da je u posljednje tri godine zaplenjeno preko 3.400 komada oružja raznih vrsta, uglavnom ilegalnih.

Prema istraživanju sprovedenom 2015. godine, na Kosovu ima oko 250.000 komada nelegalnog oružja u posjedu građana.

Portal Reporteri nije dobio odgovor iz Ministarstva unutrašnjih poslova o tome koliko trenutno ima ilegalnog oružja na Kosovu.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri