Specijalni sud odbio je zahtjev za uslovno puštanje na slobodu bivšeg predsjednika Kosova i jednog od lidera OVK Hashima Thaçija, koji se nalazi u pritvoru u Hagu i pored garancija Policije Kosova, prenosi Ekonomija onlajn.

Jedan od razloga koji je Specijalno vijeće u Hagu navelo za donošenje odluke o odbijanju garancija je vezan za miješanje u sudski proces na Kosovu, gdje je bilo optužbi da je Kosovska obavještajna agencija imala dva agenta koji su se predstavljali kao svjedoci da daju lažne iskaze, piše Insajderi.

Navode se i veze političkih protivnika bivšeg predsjednika Hashima Thaçija sa terorističkim organizacijama, ponašanje čelnika Udruženja ratnih veterana OVK, uključujući i ljetošnje izjave v.d. predsjednika te organizacije Fatona Klinakua.

Drugi razlog za odbijanje da se Thaçibrani sa slobode vezano je za nesigurnost i strah svjedoka u predmetu.

"Svjedoci ne moraju biti fizički povređeni da bi bili zastrašeni. Čak i izgledi za oslobađanje optuženih na Kosovu stvaraju strah i nesigurnost kod svjedoka u ovom slučaju", navodi se u dokumentima Specijalnog suda.

Jedan od razloga koji koristi Specijalni sud u odbranu svoje odluke je fotografija Thaçija sa bivšim direktorom policije Rashitom Qalajem.


Rashit Qaljaj i Hashim Thaçi/Ekonomia Online

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online