Nema novca!?

Na Kosovu vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV), koja štiti od raka grlića materice, još uvijek nije u kalendaru vakcinacije Nacionalnog instituta za javno zdravlje, prenosi Koha.

Direktor onkološke klinike Ilir Kurtishi je za Radio Slobodna Evropa rekao da su više puta razgovarali sa nadležnima o značaju ove vakcine, ali do sada nisu dobili vakcinu.

"Naše mišljenje je da ovu vakcinu treba kupiti za Kosovo, kao što se radi u svim evropskim zemljama jer se time smanjuje broj oboljelih od grlića materice. Ali to je pitanje kojim se bave Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje", rekao je Kurtishi.

Prema podacima Klinike za onkologiju, na Kosovu se godišnje do 120 žena liječi od raka grlića materice. Ne zna se broj slučajeva koji su završili sa smrtnim ishodom. Ukoliko se osoba javi na vrijeme, izlečenje je u 100 odsto slučajeva sigurno. Ali, uvijek postoji nada, da se vakcinacijom bolest može eliminisati.

Humani papiloma virus je najčešća infekcija koja se prenosi seksualnim odnosom. Može izazvati nekoliko zdravstvenih problema, uključujući rak grlića materice.

Vakcina protiv HPV, prema nedavnoj studiji, smanjuje učestalost raka grlića materice za skoro 90 odsto.

Zdravstveni radnici iz oblasti onkologije, pozivaju zdravstvene ustanove da vakcinu protiv papiloma virusa (HPV) uvrste u kalendar vakcinacije.

Razgovori o vakcini protiv HPV na Kosovu datiraju još od 2018. godine, a prema pisanju RSE, zvaničnici Ministarstva zdravlja su tada rekli da vakcina nosi velike finansijske troškove.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore