Mišljenje analitičara

Iako je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na sastanku koji je u četvrtak održan u Beogradu rekao da je incijativa "Otvoreni Balkan" otvorena za sve, Kosovo je i dalje protiv te inicijative, piše Ekonomija onlajn.

Stručnjaci za politička pitanja na Kosovu kažu da izjave Vučića o Kosovu nisu iskrene i ocjenjuju da Vučić koristi tu inicijativu "samo da bi se pojavio kao političar koji želi mir i susjedsku saradnju“.

Politička analitičarka Aferdita Maliqi kaže da Kosovo treba da bude dio regionalne saradnje, ali samo kao "ravnopravna strana i suverena država, koju svi priznaju".

"Regionalna saradnja je veoma važna, ali znamo da imamo politički problem sa Srbijom, jer Srbija i dalje ne priznaje Kosovo kao ravnopravnu državu. Videli smo reakcije Vlade Srbije za registarske tablice, što je bio dogovor koji je trebalo poštovati, ali je bila potrebna intervencija Evropske unije. Stoga je teško biti u projektu kada nisi tretiran kao ravnopravan. Zato mislim da Kosovo treba da bude dio regionalne saradnje, ali samo kao ravnopravna strana, suverena država, priznata od svih", kaže Maliqi.
Politički analitičar Ridvan Berisha rekao je da Vučić pokušava da "današnju Srbiju predstavi kao zemlju koja radi za mir".

"Vučić ovu inicijativu koristi da se pojavi kao političar koji želi mir, susedsku saradnju. I to je njegova taktika, ali daje efekte da se današnja Srbija predstavi kao zemlja koja radi za mir. Znamo da je suprotno istina", kaže Berisha.

Prema njegovim riječima, Kosovo ne treba da se plaši, treba da bude prisutno, jer je "Kosovo je država treba diplomatski i činjenicama pokazati pravo lice koje Srbija ima pred međunarodnom zajednicom".

"Žao mi je, ali naš državni diskurs je, nažalost, defanzivni. Kosovo treba da bude prisutno za svakim stolom gdje se razgovara o miru i regionalnoj saradnji i treba da sa ponosom predstavlja državno dostojanstvo. Žao mi je sadašnje elite, ali joj nedostaje hrabrost i strateška vizija. Smele državne odluke nisu nužno populističke, pogotovo kada je Srbija u pitanju. Na kraju, posle izborne bure, vjerovatno ćemo imati zreliju i vizionarsku refleksiju kao država", smatra Berisha.

Sličnog mišljenja je i analitičar Bekim Kabashi koji kaže da "nijednu izjavu predsjednika Srbije u vezi sa Kosovom ne treba smatrati iskrenom". Prema njegovim riječima, Kosovo treba da bude uključeno u ovu inicijativu samo ako ga Srbija tretira jednako kao i sve zemlje učesnice.

"Ako bi Kosovo bilo zainteresovano da se uključi u ovu inicijativu, onda mora biti tretirano jednako kao i sve zemlje učesnice. Ali u ovoj fazi nije u interesu Kosova da bude uključeno, posebno u političkom aspektu, ali ni u ekonomskom", kaže Kabashi.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online