Ozbiljniji i spremniji

Imenovanje novih američkih ambasadora na Kosovu Jeffreyja Hoveniera i u Srbiji Christophera Hilla pokazuje da sukob između Kosova i Srbije mora da se okonča i da se mora postići sveobuhvatan sporazum, izjavio je publicista Veton Surroi, prenosi Koha.

"To je priznanje da igra nije završena, da se ovaj sukob mora okončati i dogovor mora biti postignut. Činjenica da velike zemlje šalju ozbiljnije i spremnije ljude ohrabruje", rekao je Surroi.

Što se tiče opasnosti sa kojom bi Kosovo moglo da se suoči, Surroi je rekao da Kosovo ne bi trebalo da naseda na laka rješenja, pomenuvši sporazum o Zajednici srpskih opština iz 2013. godine.

"Moramo utvrditi koji su parametri sporazuma, ne smijemo nasedati na laka rješenja. Ne zaboravimo da je 2013. postojalo neozbiljno rukovodstvo koje je prihvatilo ono što je prihvatilo, kao i neozbiljna skupština koja je to podržala", rekao je Surroi.

Dodao je da je Evropska unija najveći donator na Kosovu i da to ne treba poreći, kao i da je EU pokušala da u nekim segmentima stvori bolje okolnosti za Kosovo.

Ali, dodao je da u EU nema nekog političkog smisla i da od vremena Havijera Solane nema ozbiljnosti u spoljnoj politici prema Kosovu.

“Imamo poseban proces stabilizacije i pridruživanja koji može pomoći Kosovu, to bi takođe trebalo priznati. Ali EU nema političkog smisla, nema političkog pravca. Od Solaninog vremena, mislim da nije bilo ozbiljnosti u spoljnoj politici prema Kosovu. Sve što smo vidjeli od Catherine Ashton su bile improvizacije. Tu smo gdje smo danas. Borrell je rekao da se ne šalje policija na sjever, sjedi i pregovara da li se krijumčari mogu hapsiti ili ne", rekao je Surroi.

Kaže da je kriza između Kosova i Srbije trajna, jer postoje nerješeni sukobi.