Posljedice

Politički analitičar i novinar Lirim Mehmetaj izjavio je da u slučaju da se na dnevnom redu Savjeta ministara ne nađe članstvo Kosova u Savjetu Evrope vlada bi trebalo da snosi posljedice.

“Vladu treba pitati zašto se nalazimo u takvoj situaciji da glas autokratske države koja nije snažno sa zapadnim premisama dominira u odnosu na glas prozapadne države i demokratske vlade“, rekao je Mehmetaj za RTV Dukagjini.

On je dodao da je za Kosovo važno kakvi su odnosi sa zapadnim saveznicima "sve dok nema drugog puta".

"Udruženje (ZSO), prema Vladi Kosova, nije uslov za članstvo Kosova u Savjetu Evrope, stoga ovi (predstavnici vlasti) moraju da nam kažu šta je“, dodao je Mehmetaj.

On je kazao da od aktuelne vlade "ne očekuje ništa dobro” za Kosovo.

“Čak i kada kažem da ti ljudi rade za Srbiju, ne pretjerujem i ne kažem to ni kao rečenicu”, pojasnio je Mehmetaj.

On je pojasnio da je u interesu Srbije bilo i vraćanje zemljišta manastiru Visoki Dečani, ali i nestavljanje na dnevni red članstvo Kosova u Savetu Evrope.

"Činjenica je da je Srbiji bilo u interesu da se opremi manastir sa okolnim zemljištem, a činjenica je da je u interesu Srbije da to ne stavi na dnevni red”, kazao je on.

Mehmetaj je rekao da je "Kurti izvukao Asocijaciju iz paketa” i da mora da objasni građanima Kosova zašto je Zajednicu srpskih opština “učinio toliko važnim”.

On je zaključio da ukoliko se članstvo Kosova nađe na dnevnom redu Savjeta ministara 17. maja tada bi trebalo da se “prave drugi kompromisi”.