Bez zelenog svjetla

Portparol njemačkog Ministarstva spoljnih poslova potvrdio je za Euraktiv da se Njemačka zalaže za pridruživanje Kosova Savjetu Evrope i da su razgovori o tom pitanju već u toku uoči sastanka Komiteta ministara 17. maja. Međutim, kako dodaju iz Ministarstva, za naredne korake važno je da Kosovo sada pošalje "jasne signale u vezi sa zaštitom manjina", što je ključno pitanje u Savjetu Evrope.

Euraktiv piše da će njemačka vlada vjerovatno insistirati na uspostavljanju Zajednice srpskih opština na sjeveru Kosova prije nego što da "zeleno svjetlo" Kosovu da se pridruži organizaciji za ljudska prava sa sjedištem u Strazburu.

Ukazuju da su kružile glasine da bi, pored očiglednih protivnika, Srbija, Njemačka, pa čak i Francuska takođe mogle da se usprotive pridruživanju Kosova Savjetu Evrope osim ako Priština ne formira Zajednicu srpskih opština osmišljenu da srpskom stanovništvu pruži veću autonomiju, a po nacrtu koju podržavaju Srbija i EU.

Portparol Ministarstva spoljnih Njemačke kazao je da "pitanje udruživanja srpske zajednice ovdje igra centralnu ulogu".

"Uspostavljanje Zajednice opština sa srpskom većinom ostaje cilj oko kojeg su se Kosovo i Srbija dogovorile u dijalogu koji je omogućila Evropska unija (EU)“, dodao je portparol.