Ministrica obrazovanja

Ministrica obrazovanja, nauke i tehnologije Arbërie Nagavci dala je izjavu nakon odluke Vlade Kosova da odgodi otvaranje škola do 13. septembra. Nagavci je rekla da je ova odluka donesena na preporuku Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova i zdravstvenih stručnjaka.

Ministrica je rekla da su izvršili sve potrebne pripreme da nastava počne punim prisustvom učenika u školama.

“Nedavnom odlukom Vlade jedna od preporuka Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova i zdravstvenih stručnjaka je da se početak nove školske 2021/2022. godine odloži za 13. septembar ove godine. Kao što smo vas već obavjestili, sve pripreme vezane za početak nove školske godine izvršile su škole, opštinski direktorijati za obrazovanje, kao i MONT. Revidirali smo vodič za početak nove godine, dodali smo scenario potpunog i sigurnog povratka djece u škole”, rekla je Nagavci.

Nadalje, ministrica je iznela detalje o nastavnicima cijepljenim protiv virusa Covid-19.

"Obavještavam vas da smo prema podacima opštinskih direktorijata za obrazovanje do 25. ovog mjeseca obaviješteni da je više od 72,30% nastavnika i drugog osoblja već cijepljeno. 34,32% njih je cijepljeno s obje doze vakcine, dok su drugi već odredili datum vakcinacije, ali samo to nije dovoljno", rekla je.

U međuvremenu, danas je Vlada Kosova pooštrila mjere protiv virusa Covid-19, nakon porasta pozitivnih slučajeva posljednjih sedmica.