Jesmo, ali smo protiv...

Kosovo se obavezalo da će prihvatiti jedan broj afganistanskih izbjeglica, a Studentski centar u Prištini pominje se kao mjesto za njihov mogući smještaj, piše Koha.

Međutim, kako navodi taj medij, Studentski parlament se usprotivio smještanju izbjeglica u studentske domove.

U saopštenju za javnost, Studentski parlament navodi da studenti jesu za prihvatanje afganistanskih izbjeglica na Kosovu, ali da su protiv toga da budu smješteni u Studentski centar, neposredno uoči početka nove akademske godine.

"Apsolutno smo za prihvatanje afganistanskih izbjeglica na Kosovu, jer kako imamo tradiciju i kulturu, nikada ne vraćamo ljude kojima je pomoć potrebna. Čak nas i sama historija podsjeća da smo i mi bili na njihovom mjestu tokom rata na Kosovu. Ali, uoči početka nove akademske godine, da se studentima uskrati mogućnosti boravka u studentskim domovima je neprihvatljivo. Više od 4.000 studenata boravi u tim domovima, a ako budu smještene izbjeglice, tada će oko 1.400 studenata ostati bez smještaja u Prištini", navodi se u saopštenju Studentskog parlamenta.

Takođe se dodaje da je Studentski centar osnovan za potrebe isključivo stanovanja i ishrane studenata Univerziteta u Prištini. Zato iz Studentskog parlamenta traže da im se ne uskrati pravo da koriste ono što im pripada.

"Studentski parlament se kategorički protivi smještanju izbjeglica u studentske domove. Ima dovoljno mjesta gdje se mogu smestiti i postaviti kampove. Pozivamo Ministarstvo prosvete da otkaže ovu inicijativu, u protivnom će doći do legitimnih reakcija učenika, radi zaštite naših prava", poručuju iz Studentskog parlamenta.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore