U procesu provjere

Put do preseljenja u Sjedinjene Američke Države i dalje je blokiran za tridesetak Afganistanaca u kampu Lija, unutar američke vojne baze Bondsteel u Uroševcu, piše Radio Slobodna Evropa.

Neki od njih nisu prošli sigurnosne provjere, a drugima još traju. U američkom State departmentu kažu da rade na tome da se što prije nađe rješenje za njih.

Vlada Kosova je izrazila spremnost da njihov boravak produži još godinu dana.

Kosovo je u avgustu 2021. odobrilo zahtjev SAD da ugosti do 2.000 Afganistanaca koji su radili sa stranim snagama u posljednjih 20 godina, nakon što su talibani zauzeli Kabul. Afganistanci su bili smješteni na dvije bliske lokacije. U kampu kompanije Bechtel-Enka, kao i unutar američke vojne baze na Kosovu.

Prva grupa Afganistanaca stigla je na Kosovo 29. avgusta 2021. Prema podacima Vlade, od tada je utočište na Kosovu pronašlo blizu 1.900 Afganistanaca.

Većina se preselila u Sjedinjene Američke Države, nekima je odbijen ulazak jer nisu prošli proces provjere. Jedan broj se preselio u treće zemlje.

U Bondsteelu, prema podacima Vlade Kosova, još uvijek ima oko 30 Afganistanaca. Nije im dozvoljeno napuštanje kampa.

Rečeno im je da će njihov boravak na Kosovu biti veoma kratak, najviše godinu dana, dok, kako je rekao ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Sveçla, "dokumentacija za dugoročni boravak u Sjedinjenim Američkim Državama ne bude prilagođena".

Ali, nakon prve godine, Kosovo je odlučilo da produži sporazum za još godinu dana, do kraja avgusta ove godine.

Taj rok može biti produžen za još godinu dana, kažu u Vladi.

"Bez sumnje da je Kosovo uvijek spremno da služi kao partner Sjedinjenim Američkim Državama u svakoj prilici koja joj se pruži, uključujući i mogućnost produženja roka trajanja sporazuma za smještaj afganistanskih državljana, ako je jedna takva stvar predstavljena kao potreba", rekao je portparol Vlade Perparim Krieziu za Radio Slobodna Evropa.

Prema njegovim riječima, niko od njih nije podneo zahtjev za boravak ili azil na Kosovu.

Potparol američkog State Departmenta rekao je za RSE da rade na pronalaženju "alternativnog i održivog rješenja zasnovanog na brojnim faktorima, uključujući njihove preferencije, porodicu, zaposlenje i druge veze".

Izvor: RSE