Načelnik PIK-a

Načelnik Policijskog inspektorata Kosova Kushtrim Hodaj izjavio je da je od početka 2021. godine, u poređenju sa prethodnom godinom, povećan broj pritužbi građana na neprofesionalno ponašanje policajaca, prenosi Ekonomija onlajn.

Hodaj je istakao da je ove godine 28 policajaca uhapšeno, 65 suspendovano, a primljeno je 1.000 pritužbi građana, koje su kvalifikovane kao prekršaji, krivična djela i neke su vraćene policiji za disciplinsko procesuiranje.

"Povećava se broj pritužbi i tokom ljeta, zbog većeg priliva građana. Do sada smo suspendovali 65 službenika, preporučili smo suspenziju 67 policajaca zbog krivičnih istraga koje smo vodili kao institucija. To je visok broj, imajući u vidu da je broj pritužbi u šestomjesečnom periodu dostigao boj koliko i za cijelu prošlu godinu. Uhapšeno je 28 policajaca zbog različitih krivičnih djela, šest policajaca je premješteno u interesu istraga koje su u toku, sedam inspekcija je sprovedeno u različitim sektorima", rekao je Hodaj.

Dodao je da nisu izostale ni pritužbe od strane emigranata, čijim dolaskom je povećano kretanje, ali da su ih prioriteno rešavali u najkraćaim mogućim rokovima.

"Ulice Kosova su prometnije, ima više nesreća i kontakata sa policijom i naravno migranti imaju pritužbe protiv policije", rekao je Hodaj.

Naglasio je da Inspektorat kontinuirano prima i rješava pritužbe građana na rad policije od njenog osnivanja, kao i to da stopa pritužbi u posljednje dvije godine bilježi porast.

Hodaj razlog porasta pritužbi tumači kao razvijeniju svijest o društvenoj odgovornosti i zabrinutosti, koja pokreće i rad policijskih službenika, istražitelja i inspektora u rešavanju  problema.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online