Krivične prijave

Policijski inspektorat Kosova (PIK) objavio je godišnji izvještaj o radu za 2023. godinu prema kome je Odjeljenje za istrage istražilo 156 policijskih službenika i 22 građanina, prenosi Telegrafi.

Kako se navodi u izvještaju, podnete su i 74 krivične prijave protiv osumnjičenih za krivična djela.

"U tom izvještajnom periodu, PIK je izvršio ukupno 35 hapšenja (21 službenik Policije Kosova i 14 građana) pod osnovanom sumnjom da su umješani u kriminalne radnje, i preporučio suspenziju 71 policajca", navodi se u saopštenju.

Prošla godina se smatra uspešnom za Upravu za istrage u PIK na osnovu podataka koji se odnose na broj obrađenih predmeta, broj krivičnih prijava, broj uhapšenih, kao i suspendovanih.

Obrađeno je ukupno 876 predmeta, uključujući predmete prenete iz prethodnih godina, kao i predmete primljene ove godine.

Policija Kosova ima 8.826 zaposlenih, od kojih su 7.958 policijski službenici različitih rangova, dok je 868 civilno osoblje bez policijskih ovlašćenja.

U tom okviru, tokom 2023. godine, prema izvještaju PIK, istražena su dva majora, tri kapetana, sedam potporučnika, 15 narednika, 120 policajaca, jedan kadet i osam službenika.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi