Nako pisanja Kohe

Policijski inspektorat Kosova potvrdio je da istražuje slučaj, nakon izvještavanja Kohe o sumnjama da je službenik jedinice za privredni kriminal uticao na to da se njegova supruga zaposli u instituciji koja ga je istraživala zbog zloupotrebe tendera.

Policijski inspektorat Kosova (PIK) potvrdio je da istražuje slučaj policajca, koji je navodno zaposlio svoju suprugu u instituciji koja je protiv njega vodila istragu zbog zloupotrebe tendera.

"Pozivajući se na vaš zahtjev, PIK potvrđuje da istražuje ovaj slučaj. Slučaj istražuje Odjeljenje za istrage u skladu sa zakonskim ovlašćenjima PIK-a“, navodi se u odgovoru PIK-a koji je poslat Kohi.

Prema zakonu, "predmet istražne djelatnosti PIK-a je spriječavanje, otkrivanje, dokumentovanje i istraživanje krivičnih djela policijskih službenika, bez obzira na čin i položaj u toku obavljanja dužnosti ili van nje, uključujući istrage o disciplinskim incidentima visokog profila, kao i disciplinske istrage policijskih službenika sa najvišim činom višeg rukovodećeg nivoa i viših funkcionera na izvršnom nivou“.

Ukoliko nakon prethodne krivične istrage nekog slučaja PIK utvrdi da postoji osnovana sumnja da je policijski službenik koji je bio predmet istrage počinio krivično djelo, PIK podnosi krivičnu prijavu i šalje je tužiocu zajedno sa dokazima.

Policijski službenik jedinice za privredni kriminal, F. B, negirao je optužbe. U međuvremenu, on je predložio da se od Policije Kosova zatraže pojašnjenja o implikacijama u istragama tendera CIK-a.

Međutim, Policija Kosova je odbila da komentariše umješanost svog zvaničnika, predlažući da se obratimo nadležnim organima.

"U vezi sa slučajem, možete se obratiti nadležnim organima“, kratko su rekli iz Policije Kosova.

Nekoliko tendera CIK-a koji su potpisani za izbore 14. februara 2021. godine bili su predmet istrage organa. Istrage su započete nakon što je Koha izvjestila da je ugovorna kompanija izvršila nabavku, odstupajući od specifikacija definisanih u ugovoru. CIK je primio dezinfekciono sredstvo sa nula odsto alkohola, dok je ugovoreno bilo sa 70 odsto alkohola.

Državno tužilaštvo je 28. aprila potvrdilo zatvaranje istraga u vezi sa aktivnostima nabavke dezinfekcionih sredstava za CIK, zbog toga što nije pronađeno dovoljno dokaza za podizanje optužnice. Međutim, povrede u ugovoru konstatovane su i u izvještaju internog revizora, prema kojem je bilo nedoslednosti u svim fazama sprovođenja.

Zakonitošću konkursa CIK-a bavio se i interni revizor CIK-a, Sylejman Gashi, ali je odbio da otkrije nalaze.