Uz nevakcinisane nastavnike

Među novozaraženima koronavirusom na Kosovu sve je više djece, a samo u posljednja dva dana 47 djece je među novim slučajevima zaraze, prenosi Reporteri.

Kako navodi taj medij, na svu sreću njihovo stanje je stabilno i većina djece se liječi kod kuće.

Na Pedijatrijskoj klinici u Univerzitetskom kliničkom centru Kosova liječi se jedno dijete zaraženo koronavirusom i prema riječima ljekara Rufadije Makastena-Maxhuni, dijete je izolovano i dobija odgovarajući tretman.

"Pacijent se liječi propisanom terapijom i njegovo opšte stanje je stabilno", rekla je ona.

Od 13. marta 2020. godine, kada su registrovani prvi slučajevi infekcije, do sada je 68 djece koja su zaražena koronavirusom lečeno na Pedijatrijskoj klinici.

Specijalista za zarazne bolesti Hamdi Ramadani kaže da bi, kao i odrasli, deca trebalo da budu posebno oprezna i da poštuju mere kao što su nošenje maski i držanje distance.

"Takođe, ako se slučajevi pojave u vrtiću ili školi, treba ih zatvoriti", naglašava Ramadani.

Prema njegovim riječima, radi zaštite djece od koronavirusa, trebalo bi vakcinisati roditelje. To je, kako kaže, najbolja odbrana za sve.

"Povećanje broja pacijenata, starijih osoba, neprestano omogućava da čak i djeca različitog uzrasta, u kontaktu sa odraslima, dobiju virus", kaže Ramadan.

Zbog pojave virusa među djecom, ali i nedovoljnog broja vakcinisanih nastavnika, sve se više postavlja pitanje da li će nova školska godina na Kosovu početi na vrijeme.