Bivša ministarka finansija

Bivša ministarka finansija Hikmete Bajrami poručuje da „redizajn novog paketa koji omogućava ekonomski preporod zemlje, Kurtijeva vlada vidi kao priliku za zloupotrebu budžeta koja ima za cilj kupovinu glasova uoči lokalnih izbora“, prenosi Gazeta express.

„Ono čega se plašimo i što će se sigurno dogoditi, jeste da im je namjera da potroše sve ove milione tokom kampanje za lokalne izbore. To kažem javno i preuzimam odgovornost za ovu izjavu“, rekla je Bajrami.

Ona podsjeća da je premijer Albin Kurti, pre nekoliko dana najavio da je revizija budžeta omogućila njegovoj Vladi da stvori novi paket koji omogućava ekonomski oživljavanje Kosova, ali da nije precizirao od kada će početi njegova primjena.

To, kako kaže, daje priliku aktuelnoj Vladi da to sprovede u vrijeme izborne kampanje.

„Ono što govorim je da bi paket za ekonomski preporod trebalo da počne da se primjenjuje u vrijeme izborne kampanje. Raspodjeliće subvencije i dečije dodatke, plaćaće porodiljsko odsustvo, povećaće penzije i sve ostalo. To će da urade tokom kampanje, a to je zloupotreba državnog budžeta za kupovinu glasova", poručuje Bajrami.

Podsjetimo, prije tri nedjelje, Vlada Kosova je izdvojila 420 miliona eura za oživljavanje privrede, što uključuje i obveznice dijaspore.

Ministar finansija, rada i transfera Hekuran Murati nagovjestio je da će kriterijumi, rokovi i operativni planovi mjera za paket oživljavanja privrede biti obrađeni u skladu sa posebnim procedurama i odlukama ministarstva koje vodi.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express