Neće poremetiti međusobne odnose

Grafiti koji su prije tri dana ispisani na igralištu u etnički mješovitoj Sušici su brzom reakcijom lokalih vlasti Gračanice uklonjeni, ali su ostala pitanja da li ovaj incident može da poremeti dosadašnje dobre odnose Srba i Albanaca u tom selu, prenosi RTK2.

Srbi ističu da se osjećaju nesigurno, a komšije Albanci se nadaju da se tako nešto više neće ponoviti.

Predsjednik lokanog savjeta u Sušici Marko Simić kaže da je nakon incidenta sa ispisivanjem grafita razgovarao sa predstavnikom Albanaca iz ovog mjesta, kako bi zajedno riješili novonastali problem.

“Ranije nismo imali probleme sa našim sunarodnicima Albancima, zatečen sam i žao mi je što se ovo dogodilo. Čim sam čuo šta se desilo, da su grafiti ispisani, odmah sam pozvao predstavnika Albanaca, ali on nije znao ništa o tome, rekao sam mu da popriča sa svojim sunarodnicima, jer ne bi trebalo da stvaramo ovakve probleme koji se ranije nisu dešavali“, rekao je Simić.

Predstavnik Albanaca iz Sušice Jeton Krasniqi izrazio je nadu da sličnih incidenata ubuduće neće biti.

“To su sigurno uradila djeca, ne vjerujem da je neko punoljetan. Ne bi trebalo da se ponovi, ali taj incident svakako ne može da pokvari naše odnose, jer nismo od juče ovdje, već dosta dugo“, rekao je Krasniqi.

Mještani sa kojima je ekipa RTK2 razgovarala, naglašavaju da su u Sušici, bez obzira na nacionalnost, vladali dobrosusjedski odnosi.

“Družimo se, Srbi pomažu Albancima, Albanci Srbima i u poljoprivredi i u drugim stvarima. I kada sam radio u Prištini najviše sam pomagao ljudima iz srpske zajednice“, istakao je mještanin Sušice Nazif Krasniqi.

"Grafiti su sve učestaliji, uglavnom ih ispisuju preko noći, ja živim odmah pored igrališta i puno puta ih čujem kada su tu, galame, viču namjerno, ali i pored toga niko od nas nije provocirao. Djeca koja žive u selu su dobra, ali smo primjetili da dosta njih dolaze iz drugih mjesta, samo ne znamo odakle", rekao je mještanin Sušice Milan Tanasković.

Povodom ispisivanja grafita, Sušicu su jučer posjetili predstavnici Kancelarije Ombudsmana, koji su razgovarali sa predstavnicima ovog etnički mješovitog sela.

U Sušici  ima 180 domaćinstava, 120 srpskih i 60 albanskih.

Izvor: RTK2