Sjever Kosova i jug Srbije

Objavljeni su rezultati istraživanja o položaju srpske zajednice u četiri opštine na sjeveru Kosova i albanske zajednice u tri opštine na jugu Srbije. Na osnovu objavljenih podataka, čak 70% građana na sjeveru Kosova kao najveći problem navodi bezbjednost, dok 59,1 odsto ispitanika iz Preševa, Medveđe i Bujanovca u prvi plan ističe nezaposlenost. Istraživanje su sprovele NVO ''AKTIV" iz Sjeverne Mitrovice i ,,Centar za demokratiju i edukaciju-Dolina'' iz Bujanovca.

Sprovedeno istraživanje, između ostalog, ukazuje na slobodu kretanja između Kosova i Srbije, upotrebu jezika, kao i perspektivu mladih na sjeveru Kosova i jugu Srbije. Izvršni direkot nevladine organizacije "Aktiv" Miodrag Milićević kaže da ovo istraživanje ukazuje na pitanja od bitnog značaja za obe zajednice u ovim sredinama.

"Bilo nam je interesantno da pitamo i jedne i druge građane, nakon uvođenja režima stikera u kojoj se mjeri suočavaju sa poteškoćama sa prelazima. Što se građana Preševa tiče, preko 70% smatra da je to u značajno mjeri otežalo slobodu kretanje, što se tiče građana sjevera Kosova, taj procenat je nešto niži, ali polovina smatra da je uvođenje stikera ugrozilo slobodu kretanja",  rekao je Milićević.

Istraživanje NVO "Centar za demokratiju i edukaciju –Dolina", predočava probleme albanske zajednice na jugu Srbije.

"Postoje nekoliko zajedničkih problema. Za Albance koji su diplomirali na Kosovu,  veliki je problem nostrifikacija diploma, čak je svaki treći ispitanik ovo naveo kao problem sa kojim se suočavaju od 2008.godine. To je direktno povezano sa migracijom mladih i nazapošljenošću. Zabrinjavajuće je i to što je svaki drugi ispitanik na sjeveru Kosova naveo da će im za tri godine život bitii mnogo teži, dok je u Preševskoj dolini slična  situacija, čak više od 40% ispitanika dijeli ovo mišljenje", rekao je Agon Islami, koordinarot NVO "Centar za demokratiju i edukaciju-Dolina".

Ispitivanje na sjeveru Kosova  i jugu Srbije sprovedeno je na 750 ispitanika. 70%  građani sjevera Kosova je navelo bezbjednost kao najveći problem, a oko 65% kriminal i korupciju. 38,6% ispitanika sa juga Srbije navodi kao problem nostrifikaciju diploma, a 28,8% kao političku nestabilnost. Više od polovine ispitanika iz obe zajednice ističe problem migracije mladih i loše ekonomske situacije.