Specijalni sud

Specijalni tužilac Jack Smith je u podnesku, na zahtjev odbrane Hashima Thaçija za puštanje iz pritvora, naveo da je jedan od razloga zbog čega Thaçi treba da ostane u pritvoru, njegov politički uticaj na Kosovu, prenosi Ekonomija onlajn.

Tužilaštvo u Hagu je tome u prilog navelo slučaj bivšeg šefa KIA Kreshnika Gashija koji je pokušao krađu dokumenata u predsjedničkom sefu 6. novembra prošle godine, nakon Thaçijevog odlaska u Hag.

"Ovaj incident se dogodio dan nakon što je Thaçi uhapšen i za vrijeme dok su se u njegovoj rezidenciji odvijale operacije istrage i konfiskacije. To ne samo da ne predstavlja uticaj, već su okolnosti koje su dokaz nezakonitog miješanja pristalica optuženog, štaviše pokazuju dokle su njemu podređeni spremni da idu", naveo je tužilac Smith u podnesku, te stoga smatra da bi bilo kobno da se Thaçi brani sa slobode, pod uslovom prebivališta obezbjeđenog na Kosovu ili u trećoj zemlji.

U podnesku tužioca navedeno je da je odbrana bivšeg predsjednika Kosova podnela zahtjev da se njemu omogući boravak u nekoliko zemalja, kao mogućih trećih zemalja, navodeći ih u 16 tačaka.

Takođe se ističe da "treća zemlja“, u kojoj bi eventualno Thaçi boravio, nema obavezu da se pridržava pravila Specijalizovanih vijeća, što bi Thaçiju omogućilo da komunicira sa članovima porodice i sa bilo kim drugim.

"Njegovo puštanje u treću zemlju radikalno kompromituje uslove nadgledanja od strane Specijalizovanih vijeća i Specijalnog tužioca, jer Specijalni sud može da vrši svoju nadležnost samo na Kosovu, kao i policijske snage na osnovu iste nadležnosti“, navodi se u Smithovom podnesku.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online