Potpredsjednik vlade

Potpredsjednik vlade Besnik Bislimi oglasio se povodom posljednjeg sastanka u Briselu, gdje su se tehničke delegacije Prištine i Beograda sastale protekle nedjelje u okviru nastavka djaloga. Bislimi je na Facebooku objasnio da su prvo održano odvojeni sastanci Kosovo-EU i Srbija-EU.

"Sastanak Kosovo-EU održan je u utorak i trajao je 6 i po sati, plus 1 sat i 20 minuta, dva sastanka mene i Miroslava Lajčaka. Na ovom sastanku smo, između ostalog, identifikovali 11 sporazuma u kojima Srbija nije ispunila svoje obaveze. ZSO nije pomenut ni u jednoj rečenici. Jedino pitanje gdje naš stav i stav EU nije isti bilo je vezano za odbore KS", rekao je Bislimi.

Po riječima Bislimija sastanak Srbija-EU održan je u srijedu ujutru i trajao je otprilike 3 sata.

"Srpska strana pokrenula je pet tema gdje je tvrdila da kosovska strana nije ispunila svoje obaveze", navodi Bislimi.

Kako dodaje, trilateralni sastanak Kosovo-Srbija-EU održan je u srijedu u 13.30 i trajao je 3 sata i 20 minuta.

"Naša strana je ponovo iznela naše primjedbe i nakon nas je srpska strana iznela 5 svojih zabrinutosti, naravno sa glavnim fokusom na ZSO. Kao odgovor na 'zabrinutost' srpskog tima, govorio sam i o ZSO. Primjetio sam nedostatak moralnog kredibiliteta od strane Srbije da traži bilo kakvu primjenu sa kosovske strane, sve dok oni sami nisu primjenili nijedan sporazum u kome nisu vidjeli korist Srbije", dodao je Bislimi.

On kaže da je nabrojao sve "ilegalne paralelne strukture Srbije na Kosovu u politici, bezbjednosti, obrazovanju, zdravstvu, ekonomiji i finansijama i dokazao da Srbija vremenom nije radila na njihovom iskorenjivanju, već ih je ojačala, uključujući imenovanja koja su potpisali ključni pojedinci kao što su predsjednik, premijer ili predsjednik srpskog parlamenta i problemi sa ilegalnim prenosom novca za njihovo finansiranje".

"Pomenuo sam kompanije koje ilegalno posluju na Kosovu, kao i gradonačelnike nekih opština koje su istovremeno proistekle iz lokalnih izbora na Kosovu i finansiraju se iz kosovskog budžeta, a takođe su imenovani za gradonačelnike privremenih institucija Srbija na Kosovu", rekao je Bislimi.

Po njegovim riječima Srbija te strukture ne uspostavlja bez ikakvog razloga, "već ima za cilj da ih legalizuje kroz ZSO"

"Takođe sam dodao da samo kada nijedna paralelna srpska struktura ne funkcioniše na Kosovu; kada neće biti nelegalnog finansiranja iz Srbije i kada niko u Evropi ne ospori suverenitet i teritorijalni integritet Kosova, možemo sjedeti i ozbiljno razgovarati o najprikladnijim modalitetima za zaštitu i unapređenje manjinskih prava, naravno, ako same manjine ovo uzmu u obzir, pozivajući se na činjenicu da nakon što je Ustavni sud Kosova odbio ZSO, nijedan kosovski Srbin nije protestvovao, već je reagovao samo Beograd", zaključio je Bislimi.

Izvor: Kosovo Online