Potvrđeno

Sudija za prethodni postupak suda u Hagu, Nicolas Guilhot, odobrio je zahtjev Hashima Thaçija da ga brani Gregory Kehoe umjesto dosadašnjeg Davida Hoopera. Ovaj advokat se može pohvaliti oslobađajućom presudom za Antu Gotovinu i za odbacivanje optužnice protiv kenijskog policijskog generala Muhameda Huseina Alija.

Američki tužilac se već nalazi na odobrenoj listi advokata ovog suda.

Obavještenje sudije i ovog puta registrovala je sekretar suda, irska advokatica dr Fidelma Donlon. Donlon je prethodno – 18. maja primila zahtjev od samog Thaçija da se imenuje Gregory Kehoe, a to je Thaçi kratko i obrazložio, da bi dva dana kasnije obavjestila i sudiju. Istovremeno je Hooper najavio da se povlači.

Prema najnovijoj odluci Nicolasa Guilhota, Donlon sada može da preduzme sve potrebne tehničke procedure kako bi se Kehoe odmah i formalno imenovao kao Thaçijev savjetnik i to u roku od 7 dana od današnje odluke.

David Hooper je 5. novembra bio imenovan za Thaçijevog advokata, dok su između 9. decembra i 1. januara, kao savjetnici u odbrani još imenovani i Dastid Pallaska, Samuel Blom-Cooper, Pierre-Richard Prosper i Sophie Menegon.

Gregory Kehoe je bio preko 20 godina tužilac u američkom pravosuđu, radeći pored SAD, i na svim ostalim kontinentima osim Australije.

Kehoe je predvodio odbranu hrvatskog generala Ante Gotovine pred Međunarodnim sudom za zločine u bivšoj Jugoslaviji u Hagu – kada je Gotovina poslije 7 godina koliko je proveo u pritvoru Haškog tribunala i prostepene presude na 24 godine zatvora 2011.- samo godinu kasnije drugostepenom presudom oslobođen svih optužbi i pušten na slobodu.

Ali Gregory Kehoe je takođe zastupao i kenijskog policijskog generala, Muhameda Huseina Alija, kojem je iste godine odbačena optužnica međunarodnog krivičnog suda.

Konačno Kehoe je takođe predvodio timove advokata ali i istraživača koji su imali savjetodavnu ulogu u specijalnom tribunalu za Irak – ad hok sud koji je formiran da procesuira Sadama Hoseina.

Do sada je u procesu protiv Thaçija i ostalih u Hagu održano pet statusnih konferencija.

Hashima Thaçi, Kadri Veseli, Rexhep Selimi i Jakup Krasniqi, uhapšeni su u Prištini 4. odnosno 5. novembra prošle godine prema nalogu sudije Specijalizovanih vijeća, a nakon što im je 26. oktobra potvrđena optužnica u 10 tačaka i od tada su u pritvoru.

Oni su u optužnici Specijalizovanog tužilaštva označeni kao dio grupe koja se tereti za udruženi zločinački poduhvat, odnosno ratne zločine „nezakonitog ili proizvoljnog hapšenja i lišavanja slobode“, „surovog postupanja“, „mučenja i ubistva“, kao i zločina protiv čovječnosti, kao što su „zatvaranje, drugi nehumani postupci, mučenje, ubistvo, prisilni nestanci lica i progoni“.