Čeka se prijedlog

Evropska unija čeka prijedloge Kosova za uspostavljanje Zajednice srpskih opština navodeći da je to obaveza Kosova iz sporazuma koji je potpisan 2013. godine. Nasuprot tome, vlada Albina Kurtija kaže da će rješenje za formiranje ZSO biti u skladu sa Ustavom i presudom Ustavnog suda, kao i da neće biti jednoetničko udruživanje opština, prenosi Reporteri.

Dok u Demokratskoj partiji Kosova smatraju da je mogućnost ponovnog otvaranja ove teme opasno, civilno društvo pruža podršku izvršnoj vlasti za osnivanje Zajednice, ali samo na osnovu Ustava Kosova.

Portparol Evropske komisije Peter Stano kaže za Kosovo press da je sporazum o pridruživanju iz 2013. godine zaključen u dobroj namjeri i da je na Kosovu da predloži način za njegovu primjenu.

„Kosovo je 2013. godine sklopilo sporazum o osnivanju Zajednice srpskih opština. Ovaj sporazum su u dobroj namjeri zaključile sve uključene strane. Nikada nije otkazan. U stvari, sporazum iz 2013. godine ratifikovala je Skupština dvotrećinskom većinom. Time je Kosovo preuzelo međunarodnu obavezu da sprovede ovaj sporazum. Kosovo mora da predloži put napred za primjenu sporazuma“, poručio je Stano u pismenom odgovoru za Kosovo press.

Nasuprot tome, portparol vlade Perparim Kryeziu kaže da je stav izvršne vlasti o ovoj temi jasan i da neće biti ništa što će defunkcionalizovati Kosovo.

„Znate, vlada ima jasan stav po ovom pitanju. Takođe vas podsjećam na stavove Samoopredjeljenja u vezi sa ovom temom. Premijer Kurti je rekao da je sloboda udruživanja sloboda zagarantovana Ustavom, jer za to postoji Ustav i presuda Ustavnog suda, koji će biti u službi funkcionisanja zemlje, a ne u nefunkcionalizaciji država. Zbog toga smo rekli da ne može postojati jednoetničko udruživanje opština“, poručuje Kryeziu.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri