Nema podrške preduzećima i radnicima

Vlada Kosova nije u mogućnosti da sprovede zakon o ekonomskom oporavku namjenjen podršci privatnom sektoru i radnicima koji su ostali bez posla usljed pandemije koronavirusa, a ekonomiji Kosova slijedi bar dvije godine do oporavka, prenosi Kosovo press.

Procjenjuje se da do ekonomskog oporavka u naredne dvije godine neće doći ukoliko ne bude sproveden paket ekonomske podrške, a pandemija koronavirusa bude nastavljena.

Predsjednik Privredne Komore Kosova Berat Rukiqi zatražio je od nove vlade da u okviru ovogodišnjeg budžeta izradi program ekonomskog oporavka koji je primjenljiv za podršku preduzećima i radnicima. Rukiqi je iznenađen što zakon o ekonomskom oporavku koji je donela prethodna vlada koji predviđa preko 200 miliona eura pomoći nije predviđen budžetom za 2021. godinu.

„Ovaj zakon ne može da bude sproveden jer nije predviđen budžetom, a već je maj. Zakon mora da bude implementiran u budžet, a mora se napraviti i plan za pomoć preduzećima. U naredne dvije godine imaćemo problema u vezi sa oporavkom ekonomije“, naglasio je Rukiqi.

Izvršni direktor Američke Privredne komore Arian Zeka kaže da nijedna do sada primjenjena mjera, pa čak ni posljednji paket pomoći od 6 miliona eura, nije dovoljna za kompanije u privatnom sektoru, građane i zaposlene koji su ostali bez posla ili čiji se prihod smanjio. Prioritet Vlade Kosova, smatra Zeka, treba da bude obezbjeđivanje vakcina za građane Kosova.

„Najvažniji prioriteti trebalo bi da budu oni koji se odnose na upravljanje pandemijom, obezbjeđivanje vakcina i podršku preduzećima pogođenim pandemijom“, naglasio je Zeka.

Izvor: Kosovo Online/Kosova press