Na spisku za vakcinaciju

Direktorka Doma za stare u Prištini Raze Aliçkaj rekla je da je u toj ustanovi koronavirusom zaražen 51 korisnik, kao i veliki broj osoblja, dodajući da se svi korisnici Doma nalaze na spisku za vakcinaciju, prenosi Gazeta Express.

"Do sada je zaražen ukupno 51 korisnik i veoma veliki broj osoblja, ali na sreću nije bilo ozbiljnijih posledica i nismo imali preminule”, rekla je Aliçkaj.

Istakla je i da ta ustanova nije imala problema kada je u pitanju snadbevanje lekovima, kao i da su zahtevi bili realizovani.

"U okviru preventivnih mera, na početku smo formirali Štab za vanredne situacije koji je odradio svoj posao, snabdevanje lekovima je bilo dobro, nismo imali problema. Lekovi su dobavljani u koordinaciji sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja, uz sav zaštitni materijal koji nam je dostavilo Ministarstvo zdravlja, koji su nam i realizovali sve naše zahteve “, rekla je Aliçkaj.

Kako je dodala, 65 korisnika Doma za stare, od čega, 38 žena i 27 muškaraca, već se nalazi na listi za vakcinaciju.

“Još 13. marta smo poslali spisak korisnika koji bi trebalo da se vakcinišu. Na spisku se nalazi 52 zaposlena, i svi željno očekujemo poziv na imunaizaciju”, rekla je Aliçkaj.

Prema njenim rečima, situacija sa koronavirusom je jako zabrinula korisnike Doma za stare.

“Svi znamo da je naša ustanova jedna od najosetljivijih institucija, s obzirom na to da su naši korisnici u poodmakloj životnoj dobi i da ih prate razne hronične bolesti, i u početku pandemija nas je sve mnogo zabrinula, ali pokušali smo da se sa tim nosimo najbolje kako smo mogli. Dali smo mnogo preporuka, i objasnili smo našim korisnicima da  treba da razumeju ozbiljnu situaciju u kojoj se nalazimo. U početku smo imali dosta poteškoća, jer neki to nisu hteli da prihvate, ali smo strpljivo radili sa njima", rekla je Aliçkaj.

Kako je rekla, veliku zahvalnost duguje i volonterima.

"Veliki broj ljudi se javilo da nam pomogne, i zahvalna sam im na tome. Verujem da smo uradili veoma dobar posao", zaključila je Aliçkaj.