Vakcina i dalje nema!!!

U Evropi samo Kosovo nije započelo postupak vakcinaciju protiv kovida-19 i nema zvanične potvrde kada se može očekivati prvi kontingent vakcina, prenosi RTK.

Prema planu Nacionalnog instituta za javno zdravlje, u prvoj fazi predviđeno je vakcinisanje tri odsto stanovništva, odnosno 54.000 građana Kosova, u ovoj fazi vakcinisaće se rizične grupe.

U drugoj fazi predviđeno je da se vakciniše 306.000 građana.

Predsjednik Saveza sindikata zdravstva Kosova Blerim Syla rekao je za Radio Kosovo da od Ministarstva zdravlja nisu dobili nikakav detaljan plan o tome kako će se odvijati vakcinacija i dodao da prioritet treba da imaju stariji, hronični bolesnici, zdravstveni radnici, nastavnici i policija.

„Ne postoji plan Ministarstva zdravlja kako će se odvijati vakcinacija. Vjerujem da će nadležno ministarstvo poštovati kriterijume međunarodnih organizacija“, rekao je Syla.

Infektolog Ilir Tolaj izrazio je sumnju u pravilnu raspodelu vakcina po opštinama jer ne postoji detaljna zdrastvena statistika.

„Mi smo jedina zemlja u regionu u kojoj vakcinacija nije započela i ne znamo kada će vakcine doći i ne znamo koliko će doći. Ovo je veliki neuspjeh odgovornih“, rekao je Tolaj.

Premijer Kosova Albin Kurti je u svom ekspozeu rekao da borba protiv pandemije koronavirusa ostaje glavni izazov.

„Nećemo gubiti vrijeme, sa novim ministrom zdravlja započećemo realizaciju plana kako da kovid -19 stavimo pod kontrolu, merama koje će smanjiti nove slučajeve i sprečiti smrtne slučajeve. Planiramo da obezbjedimo vakcine za 60 odsto stanovništva“, rekao je Kurti.

Izvor: Radio Kosovo, RTK2