Zaustavite političko miješanje

Bivši pripadnici bataljona "Atlantik" uputili su pismo američkom predsjedniku Joe Bidenu, povodom 22. godišnjice početka NATO napada na SRJ, u kome zahtjevaju od SAD da zaustave političko miješanje u rad Specijalnog suda i presele Specijalizovana vijeća iz Haga na Kosovo, prenosi Reporteri.

Ovaj zahtjev "Atlantik" je istakao jer, prema njihovom mišljenju, Specijalno tužilaštvo u Hagu "ne traži pravdu već prekrajanje historije".

"Postoje naznake da neke zemlje EU koriste Specijalni sud za podrivanje interesa Kosova i Sjedinjenih Država. Da bismo smanjili ovu štetu i osigurali nezavisnost pravosuđa, molimo za vašu pažnju da zaustavite političko uplitanje i preselite Specijalizovana vuheća iz Haga na Kosovo. Kosovo je suverena zemlja i trebalo bi da sprovodi pravdu kroz spostveni pravosudni sistem", navodi se u pismu udruženja "Atlantik" koje je potpisao predesdnik udruženja Gani Shehu.

U pismu se podsjeća da je prije 22 godine 24. marta 1999. Sjevernoatlantska alijansa koju su predvodile Sjedinjene Države pokrenula vazdušnu kampanju protiv Jugoslavije.

"Svi se na Balkanu sjećaju kada ste 1993. godine Miloševiću rekli proročke riječi: Mislim da ste prokleti ratni zločinac i da vam treba suditi kao takvom. Ali nakon pokretanja tri rata u Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni, Milošević je 1998. pokrenuo novi na Kosovu. Nadahnuti hrabrošću naših američkih vojnika i primorani da izvrše svoju dužnost da spriječe genocid na Kosovu, nekoliko desetina albanskih Amerikanaca pridružilo se OVK da bi se borili rame uz rame sa NATO snagama. 9. juna 1999, Milošević se konačno predao. Kosovo je bilo slobodno dok su NATO trupe i marširali do Prištine, glavnog grada Kosova. Bilo je na hiljade američkih i drugih vojnika koji su se pridružili velikim naporima za obnavljanje Kosova nakon rata. Čak su i civili iz cijelog svijeta učestvovali u obnovi opustošenog Kosova. Jedan od njih bio je vaš sin, Boe Biden. Predsjedniče, izražavamo najdublju zahvalnost vašem pokojnom sinu i njegovoj pomoći poslijeratnom pravosudnom sistemu i obuci lokalnih tužilaca i sudija u organizaciji OSCE. U čast njegovog doprinosa, Kosovo je dalo ime autoputa Bo Biden od Uroševca do Gnjilana, ovekovječivši njegovo ime i djelo", navodi se u pismu.

U pismu se podsjeća na činjenicu da je Joe Biden Hashima Thaçija nazavo Georgom Washinghtonom Kosova.

"Podsjećamo da su bivši čelnici OVK Hashim Thaçi, Kadri Veseli, Rexhep Selimi, Hysni Gucati, Nasim Haradinaj, Jakup Krasniqi i Salih Mustafa u pritvoru u Hagu. Optužnica ih smatra odgovornim za niz zločina koji su navodno počinjeni u nekoliko pritvorskih centara tokom 1998-1999. godine. Predsjedniče, prije nekoliko godina nazvali ste predsjednika Kosova Georgom Washinghtonom Kosova. Danas je Thaçi u ćeliji u Hagu sa još četvoricom Albanaca koji su rizikovali živote boreći se protiv jugoslovenske tiranije i okupacije Kosova. Danas je nemoguće zamisliti da bi se neko usudio da optuži i zatvori Georga Washinghtona koji se borio za američku slobodu i nezavisnost", ističe se u pismu.

Dodaje se da se na Kosovu albanska većina prema manjinama, naročito srpskoj manjini, ponaša bolje od bilo koje zemlje u Evropi.

"Kosovo je priča o uspjehu u kojoj se albanska većina ponaša prema manjinama, posebno prema Srbima, bolje od bilo koje zemlje u Evropi. Kosovo se i dalje suočava sa izazovima, ali očigledno ide ka boljoj budućnosti. Kosovo je zauvijek zahvalno i Vama i Americi na njihovoj pomoći i podršci", navodi se u pismu upućenom američkom predsjedniku.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri