Novi izbori donose gubitke

Profesor Mazllum Baraliu smatra da Demokratski savez Kosova duguje Vjosi Osmani kvorum na glasanju za predsjednika Kosova, istučući da ponovni izlazak na birališta donosi samo gubitke, prenosi Ekonomia Online.

Baraliu ističe da je bivša potpredsjednica LDK Vjosa Osmani, bez obzira na nesuglasice koje je imala u stranci, stekla građanski legitimitet da bude izabrana za predsjednicu Kosova.

"Smatram da pristup novih čelnika LDK trpi velike pritiske unutar stranke, ali da postoji mogućnost postizanja sporazuma. LDK duguje Vjosi Osmani kvorum jer je ona njihov proizvod i njihov čovek koji im je osvjetlio obraz bez obzira na različita mišljenja unutar LDK. Sve stranke bi trebalo da budu svijesne da je Osmani dobila legitimitet od građana da bude predsjednica", isitiče Baraliu.

Baraliu je ukazao na kratak rok za sprovođenje procedura za izbor predsjednika.

"Vremensko ograničenje je veliko zbog rokova koje imamo na raspolaganju za izbor predsjednika. Postupak izbora predsjednika podrazumjeva prikupljanje najmanje 30 potpisa poslanika za jednog kandidata i u početku moraju da budu najmanje dva kandidata za prvi krug glasanja. U drugom krugu glasanja mora da učestvuje 80 poslanika, a za sprovođenje svih procedura ostaje oko mjesec dana“, kaže Baraliu.

Po njemu stranke koje su izgubile na izborima 14. februara moraju da shvate da im se ponovni izlazak na izbore može vratiti kao bumerang i dovesti do značajnih gubitaka.

"Ponovni izlazak na birališta može nanijeti mnogo štete, uzrokovati još jednu političku krizu i slabost ove političke klase, bilo da je to pozicija ili opozicija. Značajni će biti i gubici u ekonomskom pogledu ali i daljem uništavanju slike na međunarodnoj sceni", ističe Baraliu.