Ukazala na kriminal i korupciju

Poslanik PDK Ardian Kastrati izjavio je da zbog izjave Vjose Osmani za BBC u kojoj je istakla visok nivo kriminala u zemlji Kosovo nije dobilo liberalizaciju viznog režima, prenosi Ekonomia Onlajn.

Kastrati je istakao da je zahtjev EU za liberalizaciju viznog režima Kosovu bio razgraničenje, dok je Osmani bila protiv toga i ukazala na visok nivo kriminala u zemlji.

"Kada je Evropska unija zatražila da Kosovo za liberalizaciju viznog režima ispuni samo jedan uslov, a to je razgraničenje, Vjosa Osmani se izjasnila protiv toga. Činjenica da je EU istakla samo taj uslov znači da zemlja nije kriminalizovana kao što je Osmani rekla za BBC. Sutra kada zamolimo zvaničnike EU za liberalizaciju viznog režima oni će se sjetititi izjave Osmani za BBC. Danas građani Kosova nemaju liberalizaciju viznog režima, jer je tako htjela Vjosa“, kaže Kastrati.

Kastrati smastra da se legitimitet političara ne mjeri samo brojem osvojenih glasova nego i političkom produktivnošću.

"Osmani je izašla "boreći se kao lavica u Čakoru protiv Njegoševih trupa" i svojim zvučnim glasom uplašila te trupe i otjerala ih do Podgorice. Tako je ova patriotska lavica koja je "presjekla zubima metke Albanaca i izdajnika Albanije", spasila granicu sa Crnom Gorom i zabetonirala granice sa 28 zemalja Evropske unije. Broj glasova ne određuje demokratski legitimitet političara. Pored glasova, demokratski legitimitet mjeri se i političkom produktivnošću i efikasnošću“, istakao je Kastrati.

On kaže da će zbog neodgovornih izjava političara građani Kosova u budućnosti trpeti veliku štetu.

"Oni imaju za cilj negovanje vulgarnosti kroz izjave koje mogu da im omoguće da dobiju glasove na izborima, ne uzimajući u obzir štetu koju nanose građanima zemlje. Između ostalog, danas smo bez liberalizacije viznog režima zbog koncepta ovakvih političara. Građani će postepeno početi da osjećaju koliko ih ova "lavica“ ismijava. Neznanje i ponos idu zajedno poput sjenke, ova izjava Gjergji Fishte opisuje ovakvu političarku. Na žalost, danas je vrijeme za klovnove u politici. Vrijeme je njihovo, ali podsjetićemo ih da domovina pripada Albancima", rekao je Ardian Kastrati, poslanik u redovima PDK.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online