Pomaka ima, ali...

Francuska ambasadorka na Kosovu Marie Christine Butel rekla je da Francuska nije promjenila stav, navodeći da Kosovo još nije ispunilo uslove za liberalizaciju viznog režima, prenosi Gazeta Express.

Osim Kosova, svi u regionu Zapadnog Balkana mogu duže od jedne decenije slobodno da putuju u zemlje EU.

Francuski ambasador u Beogradu Jean-Louis Falconi rekao je prije nekoliko dana da Kosovo još nije ispunilo neke posebne uslove za liberalizaciju viznog režima.

"Kada govorite o vizama na Kosovu, ne govorim kompetentno, jer nisam ambasador Francuske na Kosovu. Ali želim da kažem da Kosovo nije posvećeno procesu članstva u Evropskoj uniji, a druga stvar je da postoje posebjeni uslovi za liberalizaciju viznog režima koje Kosovo nije ispunilo“, rekao je ambasador Francuske u Beogradu.

Gazeta je uputila pitanja francuskoj ambasadorski u Prištini, kako komentariše izjave svog kolege u Beogradu.

"Nije na meni da komentarišem izjave kolege u Beogradu“, rekla je ona.

Ponovila je da stav Francuske o liberalizaciji viznog režima za Kosovo ostaje isti i da Kosovo još uvijek nije ispunilo sve garancije koje EU zahteva za zeleno svijetlo za šengen.

"Francuska je primjetila da je Kosovo ostvarilo pozitivne pomake, kao što je odluka Skupštine Kosova u novembru 2018. godine o paketu zakona usmjerenih na jačanje vladavine prava. Ali, ovi zakoni još nisu dali opipljive rezultate. Zbog toga je važno da se sprovođenje reformi u čitavom kosovskom državnom aparatu nastavi i da se usvojeni zakoni u potpunosti sprovedu. Iz tog razloga, Francuska, zajedno sa nekoliko drugih država članica, smatra da svi potrebni uslovi još nisu ispunjeni u ovoj fazi“, rekla je Butel.

Francuska ambasadorka na Kosovu takođe je rekla da konačni proces donošenja odluka u Savjetu EU o ukidanju viznog režima za Kosovo ostaje političke prirode, istovremeno obećavajući intenzivniju saradnju na relaciji Pariz-Priština tokom 2021. godine.

"Sastanci koji su održani krajem prošle godine između odjeljenja ministarstava unutrašnjih poslova Francuske i Kosova, imali su za cilj upravo intenziviranje postojeće saradnje naših zemalja. Pokušaćemo da intenziviramo saradnju tokom 2021. godine“, rekla je Butel.

Evropska komisija je 18. jula 2018. godine, u Izvještaju o napretku Kosova o ispunjavanju kriterijuma utvrđenih u planu za liberalizaciju viznog režima, potvrdila da je Kosovo ispunilo posljednja dva kriterijuma za liberalizaciju viznog režima.

Evropski parlament je 13. septembra 2018. godine glasao većinom glasova o preporuci Odbora za građanske slobode, pravdu i unutrašnje poslove, o liberalizaciji viza za Kosovo.

Njemačka, koja je predsjedavala EU u drugoj polovini 2020. godine, nije uvrstila pitanje liberalizacije viznog režima na dnevni red Savjeta EU.

Na ukidanje viznog režima za stanovnike Kosova sa skepticizmom se gleda u 2021. godini, kada Savjeta EU predsjedava Portugalija, koju će u drugoj polovini godine nasljediti Slovenija.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express