Dopisnica RTK iz Brisela

Dopisnica RTK iz Brisela Gjeraqina Tuhina rekla je da se očekuje da će pitanje statusa pravoslavnih crkava na Kosovu vjerovatno biti jedna od tema u nastavku dijaloga Beograda i Prištine, prenosi Koha.

“Ako je bilo potrebno deset godina za diplome i pozvini međunarodni broj, zamislite koliko vremena treba kada se pojave vrlo goruće teme. Primjer nije samo pitanje ZSO koje će sačekati i sljedeću kosovsku vladu. Takođe, se mogu dogoditi iznenađenja o kojima neće razgovarati ni stranke ni evropski posrednici. Jedna od najosjetljivijih tema je šta će se dogoditi sa statusom pravoslavnih crkava na teritoriji Kosova", rekla je Tuhina.

Kako je istakla, pravoslavne crkve na Kosovu ne naziva srpskim pravoslavnim crkvama, jer prema njenim riječima, to je široka tema rasprave u kom periodu i ko je gradio te crkve.

"O ovim vjerskim objektima će se vjerovatno razgovarati i očekuje se da će se status tih objekata na teritoriji Kosova promjeniti", rekla je Tuhina.

Rekla je i da je EU, tokom čitavog procesa dijaloga, bila potpuno netransparentna.

Kao jedan od argumenata navodi i da je često znalo da se desi da mediji ne budu blagovremeno obavješteni o zakazanim događajima u Briselu.

"Evropska unija uopšte nije pružila nikakve informacije. Da ne spominjemo pristup kada se vodio politički dijalog i sastanci održavali kasno uveče, to sigurno nije bilo nenamjerno, namera je bila zatvaranje medija da ne bi mogli da učestvuju. Sve je učinjeno kako bi bilo što manje transparentnosti. Informacije smo dobijali sa dan ili dva zakašnjenja", rekla je Tuhina.

Prema njenim riječima, kosovska strana je u dijalog ušla "ne znajući u koje vode ulazi i bez podnošenja zahtjeva koji će biti njen krajnji cilj".

"Iako je EU na različite načine promjenila ljude koji pomažu ovaj proces, nova stvar je bila međutim, potpuni nedostatak transparentnosti u pogledu suštine dijaloga i posvećenosti terminologiji koja je korišćena u suvim komunikacijama objavljenim na kraju onoga što se zaista dogodilo", rekla je Tuhina.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore