Poništavanje glasova srpske zajednice

Stranke nesrpskih zajednica sa Kosova podnijele su žalbu Izbornom vijeću za žalbe i predstavke tražeći poništavanje glasova srpske zajednice za bošnjačke i romske stranke na vanrednim parlamentarnim izborima 14. februara

Politički predstavnici bošnjačke, romske, aškalijske i egipćanske zajednice tvrde da su "Ujedinjena zajednica - Adriana Hodžić" i "Romska inicijativa" osigurale glasove na izborima 14. februara, uz pomoć Srpske liste.

Duda Balje iz Socijaldemokratske unije, koja, prema konačnom izbornom rezultatu, nije uspjela dobiti mjesto u Parlamentu Kosova, rekla je da su nesrpske zajednice spremne iznijeti predmet pred Ustavni sud ako IPŽP ne uvaži njhovu žalbu, te da će ići i do Vrhovnog suda.

Ehat Miftaraj iz kosovskog Instituta za pravdu, instituta koji je pružao besplatnu pravnu pomoć nesrpskim zajednicama, rekao je da se radi o manipulaciji sa oko 10 hiljada glasova.

"Na osnovu žalbe koju smo pripremili, očigledno je kršenja, u prvom redu, volje građana nevećinskih zajednica, manipulaciju koju je organizovala Srpska lista sa nekim bošnjačkim i romskim strankama. "Otprilike 10 hiljada glasova prešlo je iz srpske zajednice u najmanje dvije stranke nevećinskih zajednica", rekao je Miftaraj.

Nesrpske zajednice kažu da su "Romska inicijativa" i "Ujedinjena zajednica - Adriana Hodžić" na izborima 14. februara dobili glasove u mjestima gdje ne žive ove zajednice.

Prema rezultatu koji je objavila Centralna izborna komisija, "Romska inicijativa" osvojila je dva mjesta u skupštini, dok je "Ujedinjena zajednica Adriana Hodžić " osvojila jedno bošnjačko mjesto, prenosi RSE.

Prema rezultatima, "Ujedinjena zajednica Adrijana Hodžić" osvojila je 6.422 glasa, dok je "Romska inicijativa" osigurala 4.049 glasova.

Hodžićeva, iako je priznala da je dobila glasove iz biračkih okruga sa srpskom većinom, porekla je navode da ih je dostavila Srpska lista.

Enver Hasani, bivši predsjednik Ustavnog suda Kosova, u razgovoru za Radio Slobodna Evropa, 20. februara, ocjenio je da su žalbe zajednica u potpunosti osnovane.

“Ustavna norma”, rekao je, “garantira efikasnu zastupljenost svake zajednice u zemlji”.

Prema Ustavu Kosova, bošnjačkoj zajednici su zagarantovana tri mjesta u Skupštini Kosova, turskoj  dva mjesta, dok je predstavnicima zajednica Roma, Aškalija i Egipćana zagarantovano je po jedno i još jedno dodatno mjesto za jednu od ovih zajednica koja osvoji najviše glasova. Garantirano mjesto također pripada i goranskoj zajednici.