Promjena volje građana

Demokratski savez Kosova (LDK) ocjenio je da je odluka Izbornog panela za žalbe i predstavke o poništavanje glasova putem pošte u Dragašu skandalozna i bez presedana u sistemu kosovskog izbornog procesa, prenosi Koha.

„IPŽP je danas doneo skandaloznu odluku bez presedana u izbornom sistemu Kosova. Poništeni su svi glasovi iz dijaspore, bez izuzetka, u Dragašu. Ovom odlukom, IPŽP pokušava da promjeni volju građana“, navode iz LDK.

LDK ocjenjuje da je ceo proces registracije i glasanja građana Kosova iz dijaspore, na osnovu odluka CIK-a, obavljen u rokovima i u skladu sa zakonskim odredbama i pravilima Centralne izborne komisije.

„Proces glasanja putem pošte niko ni u jednoj fazi nije osporavao i smatran je potpuno legalnim od strane Centralne izborne komisije koja je pristupila prijemu, verifikaciji i prebrojavanju glasova u skladu sa propisanim zakonskim procedurama. Podsjetimo, isti glasovi su dobijeni i ovjereni u prvom krugu. U ovoj transformaciji građanske volje, IPŽP nije uložio ni napor da kontaktira naše građane u dijaspori. LDK će se žaliti Vrhovnom sudu i, ako je potrebno, Ustavnom sudu“, navodi se u saopštenju iz LDK.

LDK najavljuje da će se protiv ove odluke žaliti Vrhovnom sudu.

U drugom krugu izbora u Dragašu nadmetali su se Bexhet Xheladini iz LDK i Shaban Shabani iz PDK, a odluka IPŽP o poništavanju glasova dijaspore doneta je po žalbi Shabana Shabanija.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore