Pobjednička stranka

U Pokretu Samoopredjeljenje (VV) postoji ideja da drugi kabinet Kurtijeve vlade bude formiran 25. marta, na dan kada je srušen prethodni, na inicijativu LDK i uz podršku Srpske liste. Samoopredjeljenje najavljuje i koaliciju u kojoj nema mjesta za Srpsku listu i stranke iz prethodnih vlasti na Kosovu, prenosi portal Syri.

Samoopredjeljenje poslije izbora 14. marta udvostručilo je podršku birača na Kosovu u odnosu na prethodne izbore, pa će u osmom sazivu parlamenta imati 58 mandata.

Iako na Kosovu postoje glasine o  formiranju vlade 25. marta, portparol Samoopredjeljenja Prparim Kryeziu, nije precizirao tačan datum izglasavanja u Skupštini, ali je nagovjestio da će u koaliciju biti pozvani samo neki predstavnici manjina, uz isključivanje Srpske liste, uprkos ustavnoj obavezi i tome što ona i u inovom sazivu ima 10 mandata.

„Objavljivanjem konačnih rezultata  potvrđeno je da Pokret Samoopredjeljenje ima ukupno 58 mandata i vjerujem da će ovaj broj, zajedno sa nekim od poslanika nesrpskih manjina, biti dovoljan za formiranje vlade“, rekao je Kryeziu.

Prethodno je najavljeno da će sa po jednim predstavnikom bošnjačke i egipćanske manjine, Samoopredjeljenje formirati većinu od tačno 60 poslanika, ali postoje i nagovještaji da će Kurtijevu vladu podržati i dva predstavnika turske zajednice na Kosovu. Iz Turske demokratske partije Kosova ne isključuju takvu mogućnost.

„Razmotrićemo način saradnje sa novom vladom, nismo protiv vlade sa Kurtijem, jer prije samo godinu dana bili smo snažna podrška. Vjerujem da ćemo i ovog puta biti podrška, ali to zavisi od razgovora koje ćemo voditi sa premijerom Albinom Kurtijem“, rekao je Fitim Damka iz KDTP.

Budući premijer Kurti najavio je da u njegovom drugom kabinetu neće biti mjesta za partije koje su bile na vlasti i Srpsku listu. Portparol Kryeziu smatra da će koalicija sa, kako navodi, nesrpskim većinama, biti stabilna i jedinstvena.

Izvor: Kospvo Online / Syri