Adrijana Hodžić sa liste "Ujedinjena zajednica", koja je osigurala mjesto u Skupštini Kosova kao predstavnica bošnjačke zajednice izjavila je da će podržati formiranje vlade koju vodi Albin Kurti.

U izjavi za Telegrafi, Hodžić je kazala da poštuje predsjedavajućeg Pokreta Samoopredjeljenje, a takođe i Vjosu Osmani.

Rekla je da joj je ovo prvi put u Skupštini Kosova, ali da neće blokirati formiranje institucija.

"Poštujem lični rad Albina Kurtija. Kao LVV, dobili su podršku građana. Ovo je volja građana koja je za mene sveta. Za mene je i kao osobu i kao građansku inicijativu potrebno da je ipoštujem i podržim", rekao je Hodžić.

Međutim, Hodžić je rekla da je njihov zahtjev za buduću vladu da podrži formiranje dvije opštine sa većinskom bošnjačkom populacijom u regionu Prizrena i Peći.

"U predizbornom periodu naznačila sam zahtjev koji imamo, nakon razgovora na terenu, zahtjev vezan za formiranje dvije opštine sa bošnjačkom većinom, u regionu Prizrena i regionu Peći. Ovo bi bio stvarni zahtjev za koji očekujem podršku bez obzira ko je podnio. Nemam ništa protiv politike ili formiranja vlade od strane Albina Kurtija. Željela bih da, ako me gospodin Kurti pozove na razgovor, moj zahtjev da objema rukama podržim vladu Kurtija bude odluka da se podrži uspostavljanje dvije opštine s bošnjačkom većinom", rekla je Adrijana Hodžić.

Hodžić je također govorila o svom stavu u vezi sa Vjosom Osmani i kandidaturi za predsjednika.

"Verujem da nema nikoga iz Mitrovice koji se ne ponosi radom koji je započela u politici kao mlada žena, a to je primjer za sve žene ne samo na Kosovu već i šire. Nikada nisam bila prepreka niti jednom procesu vlade Kosova i nikada neću biti prepreka", rekla je Hodžić.

Inače, drugi poslanici manjinskih zajednica potvrdili su glasanje u korist vlade Kurtija.

Četiri poslanika iz partija manjinskih zajednica na Kosovu potvrdila su za Telegrafi da će glasati za vladu na čelu sa Albinom Kurtijem.

Turska stranka KDTP, za koju se očekuje da ima dva poslanika, kao i drugi mogući poslanici, Emilija Redžepi iz bošnjačke zajednice i Elbert Krasniqi iz egipćanske zajednice podržat će formiranje vlade Kurtija 2.

/Telegrafi/