Aktuelni ministar zdravlja

Kosovo neće prihvatiti vakcine iz Rusije i Srbije, uprkos skoku novozaraženih od 26 odsto, rekao je ministar zdravlja u tehničkom mandatu Armend Zemaj, prenosi Ekonomija Onlajn.

Broj zaraženih na Kosovu porastao je za 26 odsto, a Zemaj ističe da je imunizacija jedini spas, ali stav Kosova je da neće prihvatiti vakcine iz Srbije i Rusije, već samo one koje je odobrila Svjetska zdravstvena organizacija.

Na sastanku Odbora za koordinaciju i ocjenu situacije sa koronavirusom Zemaj je rekao da je obezbjeđivanje vakcine jedini način za sprečavanje pandemije, ali i istakao da će Kosovo prihvatiti samo vakcinu koju je odobrila SZO, a ne iz Rusije i Srbije.

"Vakcina je mogućnost sprečavanja virusa, ali jasno smo rekli da nećemo prihvatiti vakcine iz Srbije iz Rusije. Kosovo će prihvatiti samo vakcine koje je odobrila SZO", precizirao je Zemaj.

Nadležni na Kosovu apeluju i na poštovanje propisanih antikovid mjera.

"Situacija ove nedjelje pokazuje da je porast broja slučajeva od 26 odsto. U situaciji u kojoj se nalazimo neophodno je pridržavanje svih mjera, uključujući fizičku distancu i ventilaciju prostorija. Gubitak za nas nije opcija i nikada nećemo biti“, rekao je Zemaj.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online