Pandemija

Iako na Kosovo nije stigla nijedna doza vakcine, niti je poznato kada će stići, Ministarstvo zdravlja donelo je novi plan imunizacije koji predviđa trostepenu vakcinaciju sa ciljem zaštite od koronavirusa oko 70 odsto stanovništva, prenosi Koha.

Prva vakcina koja se očekuje da stigne je AstraZeneka iz Covax programa, a za planiranu imunizaciju 70 procenata stanovništva kako je predviđeno Planom, prema jednostavnoj procjeni, Kosovu je potrebno najmanje 2,5 miliona doza vakcine.

U međuvremenu, neki frižideri za čuvanje vakcine "Pfizer-BioNTech", do minus 80 stepeni Celzijusa, ostali su u hodniku Nacionalnog instituta za javno zdravlje, jer Kosovo još uvijek nije dobilo nijednu dozu antikovid vakcine, iako su nekoliko puta institucije obećavale da će se to dogoditi tokom februara.

Ministarstvo zdravlja odobrilo je u petak novi plan za vakcinaciju, koji je donet još prošle godine.

Prema ovom planu, u prvoj fazi se očekuje da se vakciniše tri odsto stanovništva, da bi se u drugoj fazi vakcinisalo 17 odsto, a u trećoj fazi 50 odsto.

Dalje se navodi da će posebna pažnja biti posvećena jednakosti u njihovoj raspodjeli.

Prema ovom dokumentu od 70 stranica, tokom prve i druge faze koristiće se vakcine iz programa Covax Svjetske zdravstvene organizacije, a u trećoj fazi planirane su vakcine kompanije Pfizer.

Zvaničnici Ministarstva zdravlja rekli su da je plan sveobuhvatniji i podjeljen je u tri faze, dok je prethodni plan prilagođen vakcinaciji manjeg broja ljudi.

AstraZeneka je prva vakcina za koju se očekuje da stigne na Kosovo, a prema riječima Nasera Ramadanija, direktora Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova, spremni su da započnu vakcinaciju.

Ramadani je rekao da se nastavlja obuka medicinskog osoblja.

"Obuke su već završene. Preostalo je samo nekoliko određenih obuka u zavisnosti od proizvođača i toga koje će vakcine doći. Znate da će uskoro AstraZeneka doći na Kosovo i odmah će biti raspoređena prema prioritetima“, rekao je Ramadani.

Vršilac dužnosti ministra zdravlja Armend Zemaj prošle godine je saopštio da su postigli dogovor sa kompanijom Pfizer za isporuku više od 300 hiljada doza, što je Pfizer ubrzo demantovao.

 Izvor: Kosovo Online/Koha ditore