Organizacija

Politički analitičari smatraju da bi nakon vanrednih parlmentarnih izbor predsjednik trebalo da bude prioritet prije formiranja sljedeće izvršne vlasti, ali, ima onih koji procjenjuju da je zemlja još uvijek ima vremena, da prvo konstituiše Skupštinu, zatim formira vladu i na kraju izabere predsjednika.

Arton Demhashaj iz organizacije "Çohu" za Kosovo Press kaže da nakon konstituisanja Skupštine, u roku od jednog dana predsjednik može biti izabran, i da se formira i nova vlada.

„Čim se konstituiše Skupština, pobjednička stranka, Pokret Samoopredjeljenja, mora stvoriti potrebnu većinu od 80 poslanika da započne postupak za izbor predsjednika. A onda sa formiranjem vlade to se može dogoditi u roku od jednog dana. Jer ako izbor predsjednika ne uspije, vlada se uzalud formira jer zemlja ide na izbore u roku od 45 dana. To bi nekako stvorilo klimu da će vladajući mandat i mandat Skupštine završiti u ustavnim rokovima od četiri godine. Ovo je najbolji način za stvaranje harmonije ustava institucija“, kaže on.

Prema predavaču političkih nauka na Univerzitetu u Prištini Dorajetu Imeriju, Skupština bi trebalo da se konstituiše bez odlaganja, a zatim bi zbog kratkih rokova trebalo da bude izabran predsjednik, prije formiranje vlade.

Prema preliminarnim rezultatima izbora 14. februara, Pokret Samoopredjeljenja osvojio je oko 47 odsto glasova, ali tek kada se uslovni i glasovi iz dijaspore prebroje, CIK će objaviti konačne rezultat.

Vršilac dužnosti predsjednika Vjosa Osmani može da obavlja ovu funkciju do 5. maja, ali procedure za izbor šefa države, prema Ustavu, treba da počnu 30 dana ranije.

Izvor: Kosovo Press/KosovoOnline