Neuspjeh!

Potpredsjednik Demokratskog saveza Kosova Lutfi Haziri, ocejnjujući da je premijer Albin Kurti u fazi otpora da ZSO bude uslov za članstvo Kosova u Savjetu Evrope, kazao je da će Vlada Kosova biti kriva ako Kosovo ne postane članica te međunarodne organizacije, prenosi Dukađini.

Haziri smatra da će Kurti poslati nacrt statuta Zajednice Ustavnom sudu, ako se to od njega traži bez odluke Vlade.

Navodi da premijer želi da ostavi "vruć krompir" predsjednici Vjosi Osmani ili sudijama.

Haziri kaže da Kurti može da pusti članstvo u Savjetu Evrope, ali će Kosovo izgubiti dragocjeno vrijeme.

Potpredsjednik Demokratskog saveza Kosova ocjenio je da je Vlada razlog neučlanjenja Kosova u Savjet Evrope dodajući da se Kosovo nalazi u najtežoj političkoj poziciji u odnosu na međunarodne partnere.

Haziri je, navodeći da je sporazum iz Brisela prošle godine i Ohrida najgori do sada, kazao da je Kurti degradirao dijalog došavši do stava srpske strategije da se "sve može prihvatiti, ali ne i nezavisnost Kosova".

Naglasio je da je Kosovo u prošlosti bilo bolje u pogledu dijaloga sa Srbijom jer je, prema njegovim riječima, na stolu bilo međusobno priznanje.

Prema njegovim riječima, skidanjem priznanja sa stola, "Kurti je Srbiji dao moćno oruđe u ruke".

Haziri je naveo da je i u sporazumu od 3. septembra 2020, koji je više bio ekonomski sporazum, od Srbije traženo da kasnije prizna nezavisnost Kosova.

Navodeći da je Kosovo u najtežoj političkoj poziciji u odnosu na međunarodne partnere, Haziri je rekao da je Kurti za tri godine, uspio da izgradi uslovne odnose sa svojim partnerima.

"Vi napravite korak, ako uradite akciju, prihvaćeni ste na sastanku, ako uradite nešto. Ovaj odnos je nov, uslovni odnos Kosova sa partnerskim državama posebno, mi smo imali dobre odnose. Ovaj odnos je neuspjeh, jer moramo da vidimo izvor problema. Zašto Srbija reaguje i ide u ofanzivu, to je izvor destabilizacije, to je činjenica“, rekao je.

Naglasio je da su odlazak Rusije iz Savjeta Evrope zbog rata u Ukrajini i suspenzija Bjelorusije širom otvorila vrata Kosovu za članstvo.

"Bila su tri zahtjeva za koliko godina u ovoj vladi. Kurti je uspio da izazove odbijanje. Moraju se izgraditi scenariji za članstvo. Ova vlada je na dan prijave znala da postoji zahtjev za nacrt statuta. Već dvije godine ova pitanja su na stolu u okviru pregovora, pominje se odluka o zemljištu Manastira Dečani", dodao je.

Izvor: Kosovo online/Dukagjini